Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S) mener ikke, at et nyt besøgscenter ud for Kalø Slotsruin nødvendigvis skal medføre, at Kalø Slotskro skal rives ned. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S) mener ikke, at et nyt besøgscenter ud for Kalø Slotsruin nødvendigvis skal medføre, at Kalø Slotskro skal rives ned. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Bollesen:

Overvej at bevare Slotskroen

Syddjurs-borgmesteren opfordrer de statslige institutioner, der vil opføre besøgscenter ud for Kalø Slotsruin, til at bevare Kalø Slotskro

Af
Lars Norman Thomsen

Lars Norman Thomsen

Debatten om Kalø Slotskros fremtid eller mangel på samme er tilsyneladende ikke død endnu.

Modstanderne af, at den gamle Slotskro fra 1967 skal lægges i graven og afløses af et spritnyt besøgscenter ved indgangen til Nationalpark Mols Bjerge, har indsamlet i omegnen af 6.000 protestunderskrifter som er overrakt til PUK-udvalget.

En af dem, der nu melder sig i koret med en opfordring til at finde et forlig, er Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S).

“Både Socialdemokratiet og jeg som borgmester hilser et velkomstcenter velkomment,” slår Ole Bollesen fast.

“Men vi vil gerne sende et signal til de to statslige institutioner om, at de eventuelt kan overveje, om de ikke kan bevare Slotskroen samtidig med, at de lavede et nyt besøgscenter.”

De to statslige institutioner, der ønsker at lave et besøgscenter, og som Ole Bollesen henviser til, er Naturstyrelsen og Nationalpark Mols Bjerge.

“Det er vigtigt at fastslå, at vi som kommune ikke kan tvinge en sådan løsning igennem,” siger Ole Bollesen.

Syddjurs-borgmesteren understreger, at hans udmelding ikke er udtryk for et socialdemokratisk hamskifte eller et forsøg på at træde ind i de politiske populisters rækker.

“Jeg kom med samme opfordring under valgkampen forud for kommunalvalget i november 2017, så jeg giver blot udtryk for samme holdning, som jeg på vegne af mit parti var fremme med under valgkampen.”

Lokalplan fra 1990’erne

Kalø Slotskro er lige som resten af Kalø statens ejendom og bestyres på statens vegne af Miljøministeriet og Naturstyrelsen. Siden 2001 har Naturstyrelsen forpagtet Slotskroen ud til Inger og Luigi Pillon.

Den nuværende slotskro blev bygget i 1967, og siden dengang har forskellige forpagtere drevet Kalø Slotskro.

Midt i 1990'erne vedtog Rønde Kommune en lokalplan, der gjorde det muligt at opføre et mindre besøgscenter for Kalø Slotsruin i forlængelse af Slotskroen.

Det er denne lokalplan, der længe efter dens vedtagelse i det gamle Rønde Byråd, har gjort det aktuelt overhovedet for Nationalpark Mols Bjerge at gå i gang med planerne om et besøgscenter.

Plads til begge

“Jeg mener godt, at der er plads til både at bevare Kalø Slotskro og opføre et besøgscenter,” siger Ole Bollesen.

“Som historiker er jeg stor tilhænger af et besøgscenter, som vil henvende sig til en anden målgruppe end den, der gerne vil bevare Kalø Slotskro, men jeg mener, at der er plads til begge, og derfor min opfordring til at tilgodese begge interesser.”

Publiceret 27 February 2018 11:30