Mange tror, de spiser sundt sukker

Rørsukker, frugtsukker, honning ... Det er hverken sundere eller mindre fedende end hvidt sukker, fastslår eksperter

Af
Af Louise A. Poulsen

Sødet med rørsukker, ristet i honning og naturligt indhold af frugtsukker. Det står der på emballage til alt fra drikkevarer til mysli, figenpålæg, marmelade og tørret frugt i de danske supermarkeder.
"Desværre tror mange, at frugtsukker, rørsukker, honning og druesukker er sundere end almindeligt hvidt sukker. Men det er helt forkert," siger Stine Junge Albrechtsen, der er forfatter til bøger om vægttab og kostvaner.
Som klinisk diætist med klinik ved Roskilde møder hun mange danskere, der ønsker at tabe sig eller leve sundere.
"De tror, at de så bliver sundere af at erstatte sukker med rørsukker eller honning. Men det taber man sig hverken mere eller mindre af. Jeg har også mennesker i min klinik, der har fået at vide af lægen, at de er ved at udvikle diabetes eller skal passe på deres kolesteroltal. Her hjælper det heller ikke at erstatte hvidt sukker med andre sukkerarter," fastslår Stine Junge Albrechtsen.

Frugtsukker er ikke sundere

Hun bakkes op af Preben Vestergaard, der underviser i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol.
"Rent kemisk er de forskellige sukkerarter det samme, når de kommer ind i kroppen. Man må jo ikke skrive 'ikke tilsat sukker' på en vare, hvis der i stedet er honning i," siger Preben Vestergaard.
Især frugtsukker oplever ernæringseksperterne, at der er sejlivede myter om.
"Nogle producenter markedsfører deres produkter med, at de indeholder naturligt sukker eller ikke er tilsat sukker. Men bare fordi sukkerindholdet er naturligt, er sukkeret ikke sundere," forklarer Preben Vestergaard og uddyber:
"Når man tørrer frugt, fordamper meget af vandet, og der bliver en høj koncentration af sukker tilbage. For eksempel er der i dadler 60 gram sukker pr. 100 gram – det samme som i vingummi. De kalorier, der kommer fra sukkeret, er altså de samme. Man kunne lige så godt have fjernet det naturlige frugtsukker og kommet hvidt sukker i. Det er fuldstændig ligegyldigt, for det er det samme for kroppen."
Eller som Stine Junge Albrechtsen udtrykker det:
"Sukker er hverken bedre eller mere naturligt for dig, hvis du har hevet det ud af et æble eller en melon, end hvis du har hevet det ud af en roe."
Det betyder dog ikke, at man lige så godt kan spise vingummi som tørret frugt.
"I de tørrede frugtprodukter får man – ud over en høj andel sukker – fibre, vitaminer og mineraler fra frugten. Og det får man ikke, hvis man spiser vingummi. Men frisk frugt vil til hver en tid helt uden sammenligning være at foretrække," siger Preben Vestergaard.

Honning sidestilles med sukker

At honning skulle være sundere end sukker – eller mindre usundt – er også en opfattelse, der florerer på nettet, men tilbagevises af blandt andre Diabetesforeningen:
"Sukker findes i forskellige former: stødt melis, rørsukker, farin, sirup med flere. I relation til diabetes har det ingen betydning, om du bruger den ene eller anden form for sukker. Honning, både fast og flydende, sidestilles med sukker," skriver foreningen på sin hjemmeside.
Stine Junge Albrechtsen oplever, at mange bliver utilfredse, når sandheden om de forskellige sukkerarter går op for dem:
"En del føler sig snydt, når de hører, at honning, kokossukker og almindeligt sukker har samme virkning på kroppen og feder lige meget. De føler sig ført bag lyset og bliver ophidsede. Det handler nok om, at vi godt kan lide sukker, og derfor ville vi ønske, at det var sundt. Og så lader vi os lettere overbevise om, at der er mindre skadelige sukkerarter," siger hun.

lap@sondagsavisen.dk

En del føler sig snydt, når de hører, at honning, kokossukker og almindeligt sukker har samme virkning på kroppen
Stine J. Albrechtsen klinisk diætist

Publiceret 08 January 2017 19:31