Mange danskere har gode motionsvaner, men der er stadig en gruppe, der ikke rører sig nok. Foto: Scanpix

Mange danskere har gode motionsvaner, men der er stadig en gruppe, der ikke rører sig nok. Foto: Scanpix

Hver femte træner mindre end tidligere

Motionsvaner deler danskerne. Nogle træner meget, mens andre ikke får rørt sig. De ældre er blandt de aktive

Af
Af Simon Reenberg

I sidste uge kunne man her i avisen læse, at nytårsforsættet er på retræte. Blandt andet fordi disciplinen i danskernes motionsvaner er blevet større, måtte man forstå. Men ifølge en ny undersøgelse burde flere måske få sig et nytårsforsæt. I undersøgelsen, som Gallup har lavet for Berlingske, svarer 21 procent, at de dyrker mindre motion i dag, end de gjorde for fem år siden.
"Når mange har et nytårsforsæt om at dyrke mere motion, er der god grund til det. For der er rigtig mange, der ikke får rørt sig, så meget som de burde i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger," siger Henrik Brandt, der er direktør i Idrættens Analyseinstitut, til Berlingske.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at man rører sig 30 minutter om dagen. Det svarer 43 procent, at de gør.

Ældre er aktive

Det stemmer godt overens med Henriks Brandts undersøgelser, som viser en polarisering af motionsvanerne i Danmark, hvor den gruppe, der træner, træner mere end før, mens den anden gruppe bliver i sofaen. Der er også en vis aldersspredning blandt motionisterne.
"Over de senere år er de ældre blevet mere aktive. Man dyrker idræt og motion gennem hele livet og ikke nødvendigvis den samme aktivitet, men man er aktiv hele livet," siger Henrik Brandt om tendensen.

Plads til det søde

Han peger på, at særligt teenagerne er udfordret på motionsfronten, fordi der ofte bliver stillet høje sportslige krav, når de når 13-årsalderen. Det får nogle til at intensivere træningen, mens andre falder fra.
Blandt de danskere, der havde et nytårsforsæt for 2016, handlede mere end hver tredjes om at dyrke mere motion eller at leve sundere. Eksperter peger dog på, at de ekstreme kure er på vej ud til fordel for madplaner, der levner plads til den søde tand.

sir@sondagsavisen.dk

Der er rigtig mange, der ikke får rørt sig, så meget som de burde i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Henrik Brandt

Publiceret 08 January 2017 11:49