Kommentar:

Hyldest til Nørager

Af
Af Lars Norman Thomsen

"Nørager har brugt Bededagsferien til at gøre landsbyen klar til fredagens rykind af honoratiores fra nær og fjern.
Det er på fredag, at Nørager får overrakt Region Midtjyllands Landsbypris på 150.000 kroner af Regionsrådets formand Bent Hansen, og det kommer selvfølgelig ikke til at gå stille af.
Det manglede da også bare.
Landsbyen med de 280 indbyggere har været inde i billedet tidligere, og i år overhalede den alle øvrige kandidater i slutspurten.
Der er skrevet meget om landsbyens fortræffeligheder på det seneste. Om alle de tiltag, der får en by af denne kaliber og størrelse til at fungere og være et skoleeksempel for andre.
Lutter velfortjente ord, men det er de færreste, der er nået ind til kernen af byens succes sammenlignet med andre landsbyer af samme størrelse - og flere, der er endnu større.
En af forklaringerne på, at Nørager er unik, fik Deres skriverkarl meget fint sat ord på ord, da han i sidste uge lagde vejen forbi og naturligvis ikke undgik at få en snak om byens fodboldstolthed i Serie 1.
Det er imponerende i sig selv, at Nørager kan være så højt på rangstien, og det med en yderst smal trup.
Det sidste bemærkede skriverkarlen i samtalen, men i stedet for at anerkende det som et problem, svarede vedkommende Nørager-borger: "Det er langt bedre at holde fokus på den trup, vi har til rådighed og få det bedste ud af den i stedet for at snakke om de spillere, som vi ikke har."
Det er måske det tætteste, vi kommer på en forklaring på, hvorfor Nørager er blevet et mønstereksempel på en velfungerende landsby.
Her bruger man tid på, man selv kan påvirke, og bruger ikke tid på at ærgre sig over alt det, man ikke har skyggen af indflydelse på.
En tankegang, der er mønsterværdig, og som ikke er blokerende for nye tanker og ideer.
I Nørager taler de om forventninger og udfordringer og ikke om problemer og bump på vejen.
En afdød politiker talte om vigtigheden af at tale op til folks forventninger i stedet for at tale ned til deres fordomme.
Det gør de i Nørager, og derfor er Landsbyprisen fortjent.
Tillykke."

Publiceret 01 May 2013 15:52