Alle politikere vil gerne støtte kulturen

Stor enighed om kulturens betydning i Syddjurs med enkelte svipsere på utraditionelt vælgermøde i Ebeltoft.

Af
Af Martin Schultz

Alle partier og lister på onsdagens kultur-debatmøde vil være med til at støtte kulturen, hvis bare de havde pengene. Så uenigheden var til at overskue, da kommunalvalgets kombattanter med undtagelse af Dansk Folkeparti var kommet i rampelyset i Kulturministeriet i Ebeltoft torsdag aften.
Jazzmusikken spillede, mens publikum sivede ind i salen og slog sig ned ved de runde borde.
Formand for den arrangerende forening BLIS, arkitekt Hans Grøn, indledte inden han gav ordet til aftenens ordstyrer, journalist Susanne Diekema fra TV2 Østjylland.
De deltagende politikere var kommet helt ned på gulvet og sad på høje barstole bag Kulturministeriets dekorationsflygel og så skiftevis røde og grønne ud i hovedet alt efter hvordan scenelyset ramte dem.

Kalø Slot som arbejdende museum

Rammerne var sat for en anderledes debat med kunst og kultur som tema.
Debatten kom langt omkring og der var både forslag om at fylde Kolindsund med vand, genopbygge Kalø Slot, rive Matltfabrikken ned, holde liv i forsamlingshuse og lave events i Nationalpark Mols Bjerge.
Men den evigt dårlige økonomi er et underliggende og uafrysteligt tema.
"Det kan godt være vi er fattige. Men vi bliver endnu fattigere, hvis vi ikke investerer i kultur," sagde formand for PUK-udvalget og borgmesterkandidat, Kirstine Bille (SF).

Konservativ mærkesag

Selvom enigheden var stor i panelet og alle kandidater forholdt sig yderst positivt til kunst og kultur, var der nuancer i holdningerne.
De konservatives urutinerede spidskandidat, Tommy Bøgehøj, måtte finde sig i aftenens største buh og øv-råb fra salen for sit forslag om at jævne Maltfabrikken i Ebeltoft med jorden.
"Det er kun røgvenderen i skorstenen, som er noget værd. Den kan vi pille ned og bruge som skulptur," mente Tommy Bøgehøj.
Det ligner en sag for det kommende Billedkunstråd at behandle denne konservative mærksag.

En fremtid for Kulturministeriet

Både politikere og publikum nød den fine stemning i Kulturministeriet, men hvordan var det nu lige med pengene til kulturbarakken, når det nye nabo-aktivitetshus tages i brug i december?
Det spørgsmål blev rejst fra et bestyrelsesmedlem i salen, men Kirstine Bille var ikke i tvivl.
"Vi åbner ikke et nyt Aktivitetshus for at lukke Kulturministeriet, som er de seneste års største kulturelle succes."
Den radikale Vibeke Tillemann ville lukke Egnsteatret for at give kommunens børn et mere alsidigt teatertilbud. Sagt i fuld alvor på en aften, hvor Teaterkompagniet på Hotellet i Rønde kunne melde udsolgt til et Poetry Slam arrangement med Teatersalen fuld af unge mennesker.
Dem var der til gengæld ikke mange af i Kulturministeriet, så Michelle Birkballe og Ivan Sand sluttede aftenen med at spille akustisk rock for det grå guld.

TV-journalisten Susanne Diekema var en kompetent ordstyrer på kulturmødet.

TV-journalisten Susanne Diekema var en kompetent ordstyrer på kulturmødet.

Molboer i folkedragter stod for serveringen i Kulturministeriet.

Molboer i folkedragter stod for serveringen i Kulturministeriet.

Kulturmøde i Kulturministeriet

De deltagende politikere var: Ninna Thomsen (S) Ole Bjerregaard (V) Kirstine Bille (SF) Vibeke Tillemann (Rad. V) Jørgen Brøgger (BL) Tommy Bøgehøj (K) Christian Bundgaard (E)

Publiceret 23 October 2009 17:33