Antallet af indbrud i private hjem halveret på tre år

Antallet af danskere, der anmelder indbrud i deres hjem, falder støt. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklens øverste billede
Antallet af indbrud i private hjem har været for nedadgående de tre sidste år. Arkivfoto

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal 2021 blev anmeldt 4.424 indbrud i private hjem

Sammenlagt med tallene fra de øvrige tre kvartaler betyder det, at der i 2021 blev anmeldt i alt 14.804 indbrud på landsplan. Det svarer til et fald på 15,5 pct. i forhold til 2020, hvor der samlet set blev anmeldt 17.529 indbrud.

I 2021 fik Østjyllands Politi 1.462 anmeldelser fra borgere, der havde haft indbrud i deres hjem. Det er en nedgang på over 20 procent i forhold til året før, og en halvering af tallet fra 2018, hvor der blev registreret lidt over 3000 indbrud i private hjem.

Lokalt er tendensen den samme i både Norddjurs og Syddjurs Kommuner, som det fremgår af tabellen.

Kilde: Danmarks Statistik

Corona javist, men ...

2020 bød på det laveste indbrudsniveau siden 1970’erne, og i 2021 lykkedes det at nedbringe indbrudstallet yderligere. Corona-pandemien er en del af forklaringen, da den har holdt mange hjemme, men corona udgør ikke hele forklaringen:

»Det er simpelthen blevet mindre attraktivt at være indbrudstyv, og hos Bo trygt mærker vi et øget engagement blandt danskerne. Det gælder både i forhold til den enkelte husejer, men også i flere kommuner, hvor vi oplever en stor interesse for at forebygge indbrud og et godt samarbejde med de enkelte politikredse. Det kan være en forklaring på, at indbrudstallene er raslet ned,« udtaler Britt Wendelboe i en pressemeddelelse.

Vi kan se, at flere borgere bruger nabohjælp, og mange har fået alarmer og er blevet bedre til at sikre deres hjem.

Vicepolitiinspektør Camilla Holdorff Nielsen, Østjyllands Politi

Hun er, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Britt Wendelboe fortsætter:

»Når det er sagt, sker der fortsat alt for mange indbrud i Danmark. Et indbrud er enormt ubehageligt for dem, der bliver ramt, og indbrud er kilde til utryghed hos danskerne og særligt hos ofrene. Så det er vigtigt at fortsætte forebyggelsesindsatsen.«

Ny adfærd

I forhold til at forebygge indbrud i vores hjem kan vi med fordel tage ved lære af de positive forandringer i vores adfærd, corona-pandemien har ført med sig. Udbredt hjemmearbejde har skabt en højere grad af liv og tilstedeværelse i parcelhuskvartererne, og det er noget, indbrudstyve ikke bryder sig om.

Sikring af boligen er også et effektivt middel mod indbrud.

»Det er jo voldsomt ubehageligt og utrygt at blive udsat for indbrud, og derfor glæder det os, at der igen i 2021 skete et markant fald i antallet af anmeldelser,« udtaler vicepolitiinspektør Camilla Holdorff Nielsen, Østjyllands Politi.

»Der er ingen tvivl om, at corona har haft meget stor betydning. Men faldet i antallet af indbrud begyndte før corona kom til, så der er også andre faktorer, der er i spil. Vi kan se, at flere borgere bruger nabohjælp, og mange har fået alarmer og er blevet bedre til at sikre deres hjem. Derudover har vi i politiet stort fokus på indsatsen mod indbrud både i forhold til forebyggelse og efterforskning,« lyder det fra vicepolitiinspektøren.

Risikoen øges

Coronarestriktionerne ophører pr. 1. februar, og det betyder også, at risikoen for at få ubudne gæster kan stige, fordi folk nu i endnu højere grad vil være hjemmefra en større del af dagen.

»Nu hvor den almindelige hverdag så småt vender tilbage, og folk igen tager afsted på arbejde, så er det ekstra vigtigt, at man får lavet nogle aftaler med naboen, og holder godt øje med mistænkelige personer i nabolaget. Vi håber, at folk vil hjælpe os med at holde et vågent øje, og hvis man ser noget mistænkeligt, så ring til os med det samme,« opfordrer fra Camilla Nielsen.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.