Modelfoto

Modelfoto

Sindssyg vanekriminel 38-årig mand dømt til anbringelse på ubestemt tid

Begik groft hjemmerøveri mod tidligere bofælle, som han brød ind hos og overfaldt med en økse

En 38-årig mand fra Syddjurs Kommune er i retten blevet dømt til anbringelse på ubestemt tid på en psykiatrisk afdeling for et groft og voldeligt hjemmerøveri mod en 42-årig mand, som den dømte en kort overgang op til røveriet boede hos. En 31-årig medgerningsmand ved hjemmerøveriet har fået en dom på halvandet års fængsel.

Fire maskerede mænd brød torsdag 12. januar 2017 tidligt om morgenen ind hos den 42-årige mand i Vivild, der havde en bekendt på besøg. Bevæbnet med økser og strømpistoler overfaldt og truede de sig til flere tusinde kroner, en salonriffel og nogle overvågningskameraer.

LÆS OGSÅ: Hjemmerøveri i Vivild

”Beboeren blev truet med salonriflen, slået med en økse og skåret i hånden med en kniv, så han måtte indlægges på sygehuset. Hans bekendte blev slået med kolben af salonriflen. Inden de gik, truede de beboeren med at slå ham ihjel, hvis han anmeldte episoden til politiet,” fortæller Østjyllands Politis anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen til Lokalavisen.

Truslen på livet virkede umiddelbart, for den 42-årige mand anmeldte først hjemmerøveriet dagen efter, det blev begået.

Genkendte to af røverne

Han havde genkendt to af de fire maskerede røvere, som var brudt ind og havde røvet ham. Den ene var den nu dømte 38-årige mand, som kortvarigt havde boet hos ham, samt en 31-årig kammerat til den 38-årige mand.

De blev anholdt natten til lørdag 14. januar og senere samme dag fremstillet i grundlovsforhør, hvor de begge blev varetægtsfængslet for hjemmerøveri.

Politiet havde færdigefterforsket sagen i maj sidste år, hvorefter den begyndte i august i Retten i Randers. Sagen har af forskellige juridiske årsager trukket ud, indtil dommen 21. februar 2018.

Sindssyg

”Der er blevet lavet en mentalundersøgelse af den 42-årige mand, som af Retslægerådet blev erklæret sindssyg på gerningstidspunktet. Derfor har han fået en behandlingsdom,” forklarer anklageren og fortsætter:

”Han har en kriminel fortid med flere behandlingsdomme, og derfor har retten vurderet, han skal anbringes uden fastsat længstetid (ubestemt tid). Det vil sige, han kommer først ud, når lægerne og retten vurderer, det er forsvarligt. Det er en meget hård straf, den hårdeste straf du kan få, men intet andet er blevet vurderet tilstrækkeligt til at forhindre, han begår forbrydelser i fremtiden,” siger Østjyllands Politis anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

LÆS OGSÅ: Røveri i Kiwi i Hornslet

Den 38-årige mand blev også dømt for besiddelse af narko med henblik på videreoverdragelse samt for et røveri i Kiwi i Hornslet 8. januar 2017, hvor en ekspedient blev slået og truet med tæsk, inden han stak af med en flaske sprut og øl.

Konflikt og knivstikkeri

Han er desuden dømt for nogle dage inden hjemmerøveriet at have stukket den 42-årige mand med en kniv i underkroppen.

”Han boede op til røveriet kortvarigt hos den 42-årige, og der var en konflikt mellem dem. De dømte har sagt, at der ikke var noget mellemværende mellem dem, og den forurettede troede heller ikke, der var mere mellem dem efter knivstikkeriet, men nogle sms'er indikerer et hævnmotiv,” fortæller anklageren.

Den 38-årige mand udtalte sig ikke i retten om hjemmerøveriet, oplyser anklageren, men han har anket den hårde dom. Den 31-årige kammerat, der fik en dom på halvandet års fængsel, udbad sig betænkningstid. Han har siddet i fængsel siden varetægtsfængslingen i januar 2017 og frem til januar 2018, hvor han blev løsladt. Han mangler således at afsone et halvt års fængsel, hvis dommen ikke bliver anket og ændret.

Den 38-årige mand har været fængslet siden 14. januar 2017, og med anbringelse på ubestemt tid kommer han ikke ud, medmindre dommen bliver ændret, eller når lægerne og retten vurderer, han ikke længere er til fare for andre mennesker.

To røvere på fri fod

Politiet har på trods af et større efterforskningsarbejde ikke fundet frem til de to andre personer, der deltog i hjemmerøveriet i Vivild for godt et år siden.

”Der er ikke flere efterforskningsmuligheder, så med mindre der kommer nye oplysninger frem, er sagen lukket,” siger Østjyllands Politis anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

 

Publiceret 01 March 2018 20:00