Louise Juul
Louise Juul
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

SKOLEDEBAT: Det bør være muligt at tage en time-out

Af Louise Juul, på vegne af fællesbestyrelsen Molsskolen:

"Den 7. marts var vi til dialogmøde i Kolind, hvor skolebestyrelser mødtes med FI-udvalget. På mødet blev der gentagne gange fra alle skolebestyrelser understreget, at skolebestyrelserne meget gerne vil inddrages i en samskabelsesproces omkring både skolestruktur og tildelingsmodel. Det blev positivt modtaget af borgmesteren, som gerne ser en arbejdsgruppe. 

Derfor er det brandærgerligt, at borgmesteren holder så hårdt på, at der skal vedtages en tildelingsmodel NU. I huj og hast vel vidende, at modstanden er stor. Vel vidende at også politikere stiller spørgsmålstegn ved det betimelige i modellen. Vel vidende, at i hvert tilfælde de små skoler ad bagdøren får trukket en skolestruktur ned over hovedet, som meget vel kunne modarbejde alle de kræfter, som forsøger at fastholde og udvikle udkantsområderne i kommunen. Og vel vidende, at de små skoler starter skoleåret ud med et urimeligt stort underskud.

Den nuværende tildelingsmodel kan – med eventuelle merbevillinger til de skoler, herunder Hornslet Skole, som er urimelig presset på den nuværende tildeling - sagtens bruges, indtil man kan lave en ordentlig proces, hvor der er tid og ro til at få hørt alle interessenter. Tid og ro til at skabe forståelse, gennemsigtighed og ejerskab i forhold til de forandringer, der måtte komme. Der er et massivt ønske om at blive indraget, fordi en tildelingsmodel er af så afgørende betydning for de vilkår, der kan drives skoler på. Fordi en tildelingsmodel er afgørende for at sikre forudsætningen for bosætning og udvikling. 

Så vi kan kun opfordre til, at Claus Wistoft såvel som Per Zeidler tager deres egne ord alvorligt og giver plads til at indtænke de konstruktive forslag, de efterlyser. I stedet for at tvinge forandringer igennem, som enten skal laves om med det samme, eller som reelt gennemfører den struktur, politikerne lige har forkastet. Det virker forhastet. Skal en samskabelsesproces lykkes, er det af afgørende betydning, at borgerne bliver inddraget FØR og ikke efter beslutningerne bliver taget. 

Når man har valgt en brandingstrategi, der satser på at tiltrække børnefamilier, så giver alt andet end en fortælling om samskabelse da heller ikke mening. Hvem vil ikke gerne bo med deres børn i en kommune, som bemærker sig positivt ved at kvalificere store og komplekse beslutninger omkring børnenes liv, ved at inddrage de relevante aktører – skoleledere, lærere og bestyrelserne? Hvem vil ikke finde det betryggende, forsvarligt og ikke mindst troværdigt, når man nu som kommune faktisk bryster sig af at arbejde innovativt og samskabende? 

Omvendt. Hvem vil gerne bo i en kommune, som bemærker sig ved at træffe hurtige og egenrådige beslutninger i så komplekse problemstillinger? Hvem vil gerne bo i en kommune, som bemærker sig ved at træffe forhastede beslutninger, der truer vores eksistens og skubber til afviklingen af vores samfund i stedet for at skabe udvikling? Vi kender desværre ikke nogen, for det er simpelthen ikke en historie, man flytter efter...også selvom der er smukt i Syddjurs Kommune. Tværtimod er det nok nærmere en fortælling, som man flytter væk fra. Men så kan vi jo lægge vores område øde ligesom i Mongoliet og skabe plads til nogle elge – en sammenligning og et projekt, som Den Danske Naturfond allerede har lavet og forholder sig seriøst til. Det kræver blot, at man ændrer brandingstrategien til at omhandle elge, istedet for børnefamilier!"

Publiceret: 13. Marts 2016 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Norddjurs

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt