Debat:

Djurs Mad kan lære af Randers Sygehus - at økologi er god økonomi

Af Ulf Harbo, Enhedslisten, Norddjurs Kommunalbestyrelse og folketingskandidat i Djurskredsen:

“På initiativ af Enhedslisten Norddjurs besøgte en delegation af små lokale økologiske producenter, andre interesserede og medlemmer af Enhedslisten det økologiske køkken på Randers Sygehus.

Med cheføkonoma Mona Carøe Jensen i spidsen har køkkenet opnået det økologiske Guldmærke og sælger nu økologisk kødpålæg til 5 sygehuse i Østjylland.

Randers Sygehus producerer økologisk mad fra bunden til sygehusets patienter og kantine og sælger dagligt frisklavet økologisk mad ud af huset og et stort sortiment af vakuumpakket økologisk kødpålæg til sygehusets medarbejdere.

Så på vores sygehus i Randers er økologi en god og sund forretning.

Solide værdier har sikret succesen. Mona Carøe Jensens personale tilbereder al mad fra bunden. Alt grønt skylles, skæres og tilberedes dagligt. To slagtere udskærer økologisk kød fra velhængte kroppe og producerer alt pålæg. Nat og dag producerer professionelle bagere alle former for brød og kager.

Når maden laves fra bunden, frigøres midler til flere ernæringsassistenter der kan udvikle nye produkter fx forskellige former for syltede og fermenterede grøntsager og frugter.

Mona Carøe Jensen og hendes personale holder fokus på at strømline produktionen og udvikle det gode arbejdsmiljø. Med sundhedskonsulent i spidsen og to daglige indkøbsledere udbygges kontakten til brugere og producenter med den gode smag og økologisk kvalitet som pejlemærke. Randers Sygehus deltager i den nyeste ernæringsforskning.

Bl.a. er køkkenet med i et nordisk forskningsprojekt, hvor historiske grøntsager med mange naturlige bitterstoffer forebygger diabetes.

En væsentlig værdi har været at fjerne kød med medicinrester til de ældre og sårbare patienter. Randers Sygehus og Mona Carøe Jensen og hendes personale sætter derfor en ære i at stille krav til leverandører om stabile økologiske leverancer så frisk som muligt fra lokale producenter da det bidrager til patienternes helbredelse og generelle sundhedstilstand.

Cheføkonoma Mona Carøe Jensen har som tidligere ansat i Syddjurs Kommune et stort kendskab til storkøkkener på Djursland og vores centralkøkken Djurs Mad.
Da delegationen fra Norddjurs spurgte Mona Carøe Jensen, hvilken rolle Djurs Mad kunne spille i en økologisk omstilling af ældremaden, var svaret prompte: “Understøt de lokale plejekøkkener med større indkøb af økologiske råvarer, ansæt en slagter på Djurs Mad og start med at producere økologisk kød og pålæg, der kan leveres ud til tilberedning på de lokale plejehjem”.

Med det solide økonomiske værdigrundlag kan Randers Sygehus blive et forbillede for økologisk omstilling af Djurs Mad.
Djurs Mad kan skabe grundlaget for frisk hjemmelavet mad af høj kvalitet og god økologisk økonomi på de lokale plejehjem, hos hjemmeboede ældre, i vores kantiner og til vores skoler og børnehaver. Økologisk mad lavet fra bunden uden medicinrester giver mere sundhed blandt vores ældre, kommunens medarbejdere og vores børn og unge.
Med en fornuftig indkøbspolitik kan Djurs Mad blive et lokalt marked for flere lokale økologiske producenter til gavn for lokal bosættelse, turisme, miljø og dyrevelfærd.
Eksemplet fra Randers Sygehus viser, at økologi er god økonomi, og den viden bør vi tage ved lære af på Djursland.”

Publiceret 05 September 2017 13:09

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV