Kommentar:

Vindmøller - ærlighed uden omsvøb

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"Penge lyver aldrig de lugter kun lidt/ nogen vil sikkert sige direkte fedt”.

Lad os bare være klare i mælet. De tre vindmølleprojekter, der i øjeblikket er i spil i Norddjurs: Aalsrode, Søby og Hevring Ådal - er ikke altruistiske (uegennyttige) projekter båret af idealistiske vindmølleopstilleres kamp for at skaffe lokalsamfundet grøn energi. Vindmølleopstillerne er heller ikke skræmte ved tanken om, at Danmark fortsat skal være i lommen på de såkaldte muslimske slyngelstater og deres leverancer af fossile brændstoffer.

Vindmølleprojekter er ren og skær forretning, og længere er den ikke. Salg af vaskepulver og vindmøller er et fedt.
Hvis en eller anden skulle være i tvivl, overbeviste vindmølleopstiller Erling Salling Olesen alle tilstedeværende ved sidste uges vindmøllemøde om Hevring Ådal-projektet på Allingåbro Hotel om, at det udelukkende er gevinstmotivet, der er drivkraften for ham - og at der er penge i foretagendet.

Ikke et ondt ord om det. Virksomheder er sat i verden for at tjene penge, men så vær ærlig og fortæl, at det hænger sådan sammen - uden omsvøb - også når det gælder vindmøller.

Kvintetten i Hevring Ådal Vindmølle Park A/S har længe kunnet mærket, at borgerne i området har formået at flytte et klart politisk flertal til noget, der ligner en fifty-fifty situation i Norddjurs Kommunalbestyrelse.

Derfor måtte Erling Salling Olesen nødvendigvis på banen her i 12. time, og hans kommercielle tilbud på Allingåbro Hotel om at købe de ejendomme, der ligger placeret i en radius af en kilometer fra de seks planlagte vindmøller, skal ses i denne kontekst.

Det samme gælder hans tilbud om udvidet salg af borger-andele i vindmøllelauget, så lauget kommer til at omfatte to hele vindmøller svarende til en tredjedel af projektet eller cirka 20.000 andele.

Hvorfor mon det tilbud først kommer nu og ikke for tre år siden? Fordi vindmølleopstiller bliver nødt til at gøre noget dramatisk for at få projektet til at glide ned - ikke mindst i politisk sammenhæng.

Spændende i øvrigt om det så også betyder, at noget lignende skal rulles ud over vindmølleprojekterne i Aalsrode og Søby? Politikernes tale om lighedsprincipper og forståelse for borgerne bliver sat på en alvorlig prøve med Erling Salling Olesens udspil.

Ikke mindst i Venstre, som vindmølleopstilleren helt åbenlyst bejler til med sit nyeste udspil."

Publiceret 16 March 2016 21:00