Niels Olle Birk måtte melde forfald til torsdagens kommunalbestyrelsesmøde. Det blev afgørende for, at vindmølleprojektet ved Hevring Ådal på ny blev sendt i høring. Foto: Lars Norman Thomsen

Niels Olle Birk måtte melde forfald til torsdagens kommunalbestyrelsesmøde. Det blev afgørende for, at vindmølleprojektet ved Hevring Ådal på ny blev sendt i høring. Foto: Lars Norman Thomsen

Vindmøller:

Hevring Ådal-projektet hænger som Damoklessværd over kommunalbestyrelsen

Frafald fra Venstres Niels Ole Birk på torsdagens kommunalbestyrelsesmøde var eneste årsag til, at vindmølleprojektet ved Hevring Ådal fortsat lever

Af
Af Lars Norman Thomsen

Norddjurs Kommunalbestyrelse er stærkt på vej til at måtte pille de tre planlagte vindmølleprojekter i Hevring Ådal, Søby og Aalsrode af dagsordenen.
Det er den umiddelbare konklusion efter torsdagens kommunalbestyrelsesmøde, hvor et snævert flertal på 12 (10 S, 1 SF og 1 V (Lars Sørensen) for og 11 (4 V, 2 S, 2 DF, 1, løsgænger, 1 Enhedslisten, og 1 Konservativ) imod vedtog at sende vindmølleprojektet ved Hevring Ådal endnu en tur i høring hos borgerne.
Endnu en tur som følge af det koks, der pludselig opstod på kanten af juleferien 2015, da Socialdemokratiets gruppeformand Hans Fisker Jensen fandt ud af, at partiet havde indkaldt den forkerte suppleant for inhabile John Saaby Jensen, da kommunalbestyrelsen sendte Hevring Ådalprojektet i høring i november 2015.
Derfor besluttede borgmester Jan Petersen (S) egenhændigt, at sagen skulle gå om efter en såkaldt borgmesterbeslutning i henhold til reglerne i Den Kommunale Styrelseslov.
På torsdagens kommunalbestyrelsesmøde var den erklærede modstander af de tre lokale vindmølleprojekter, Niels Ole Birk, som den eneste forhindret i at at give møde på grund af arbejde.
Det blev afgørende for Hevring Ådalsprojektets foreløbige skæbne, for med et nej fra Niels Ole Birk var forslaget om at sende vindmølleforslaget i fornyet høring faldet på grund af stemmelighed 12-12.

Tre inhabile indkalder ikke substitutter

Afstemningen afslørede, at den tidligere løsgænger Helle Plougmann, som nu er overgået til Socialdemokratiets rækker, debuterede hos sit nye parti med at stemme nej til at sende Hevring Ådalprojektet i høring sammen med sin nye partifælle Pia Bjerregaard, som i fordums dage var medlem af Venstre. Pia Bjerregaards nej meddelte hun offentligt før jul.
Hevring Ådalprojektet skal nu i høring frem til 6. april 2016, og kort tid herefter kommer det endelige forslag om at sige ja eller til nej til projektet på kommunalbestyrelsens dagsorden.
Som tingene udviklede sig torsdag aften og med alle mand på stolene falder vindmølleprojektet til sin tid, fordi stillingen sandsynligvis bliver 12-12. Ved stemmelighed falder forslaget.
Lokalavisen spurgte i en pause under mødet de tre medlemmer af kommunalbestyrelsen, der er erklæret indhabile: Torben Jensen og Olaf Krogh Madsen, begge Borgerlisten, og Liberal Alliances Jens Meilvang, om de vil indkalde suppleanter til den afgørende afstemning.
Jens Meilvang: "Det er partiets beslutning, ikke min egen, og partiet har sagt nej til at indkalde en suppleant, så det sker ikke for mit vedkommende."
Torben Jensen: "Borgerlisten indkalder ikke suppleanter, som det ser ud nu. Det kan måske kun blive aktuelt, hvis den sundhedsredegørelse, som vi venter på, foreligger til den tid."
Den sundhedsredegørelse, som Torben Jensen henviser til, blev i sin tid sat i søen af davværende Sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag. Den skal undersøge de helbredsmæssige konsekvenser for naboer ved at bo tæt på store vindmøller.
Undersøgelsen udarbejdes af Kræftens Bekæmpelse og var egentlig forventet færdig.
Borgerlistens Olaf Krogh Madsen har hidtil nægtet at røre vindmølleplanlægning lokalt med en ildtang, fordi han finder det ude i hampen, at Folketinget siger okay til vindmølleplanlægning sideløbende med, at man har søsat den omtalte sundhedsredegørelse uden at kende dens konklusioner.
Foragt for folkestyret, mener Olaf Krogh Madsen. 
 

Søby kommer først

Inden Hevring Ådalprojektet endelige skæbne kendes, kommer vindmølleprojektet ved Søby først på dagsordenen.
Der pågår i øjeblikket lige nu tydeligvis en diskussion i kommunalbestyrelsen på de indre linjer, om det hedder enten alle vindmølleprojekter eller ingen.
Lokalavisen erfarer, at stærke kræfter hos Socialdemokraterne mest er sindet for at sige enten alle tre eller ingen, men det er ingen i partiet endnu parat til at sige til citat.
 
 

Publiceret 22 January 2016 06:00