Inspiration fra Djursland:

Dansk børnehave i Polen

Børnehaver på Djursland har været model for nyåbnet børnehave i Polen

Af
Anette Bonde

For et par år siden var den polske pædagog Kasia Byczkowska og hendes mand og datter på rundtur i fem børneinstitutioner på Djursland for at få inspiration til det kommende byggeri af en skovbørnehave i landsbyen Malkowo. Parret besøgt Fjellerup Børnehave, Mosegården i Hornslet, Grenaa Skovbørnehave, Basballe Børnehave og Knebel Børnehave. Sidste år vendte Kasia Byczkowska tilbage til Fjellerup på en uges studieophold.
Børnehaven Lesne Przedszkole blev indviet i oktober.

Fulde af indtryk

Skovbørnehaven ligger i det kasubiske område vest for Gdansk. I landsbyen er der i forvejen en lille vuggestue. Børnehaven er oprettet på en naturgrund, og de nærmeste naboer er forsamlingshuset og Økofarm Malkowo, et økologisk landbrug og gårdmejeri oprettet i 90-erne i samarbejde med den danske Solhvervsfond.
Til åbningen for børn, forældre, kommune og lokalsamfund sagde Kasia Byczkowska:
”Vi kom hjem fra besøgene i Danmark fulde af indtryk. Og efter mit studieophold i Fjellerup var prioriteringen klar. Vigtigst er at børnene skal være med i madlavningen, udeaktiviteter skal være en vigtig del af hverdagen og økologi og natur en del af børnehavens profil.”
Mads Nikolajsen, kommunalpolitiker i Norddjurs og formidler af kontakten til Fjellerup tilføjer:
”De prioriteringer er usædvanlige i polske daginstitutioner. Køkkenet er derfor indrettet med god plads til madlavning i børnehøjde som i Fjellerup.”

Kasia Byczkowska og hendes familie besøgte Fjellerup Børnehave i 2013, og året efter vendte Kasia Byczkowska tilbage på en uges studieophold. Arkivfoto.

Kasia Byczkowska og hendes familie besøgte Fjellerup Børnehave i 2013, og året efter vendte Kasia Byczkowska tilbage på en uges studieophold. Arkivfoto.

Miljøsamarbejde

SFOFs økologiske klub deltog i åbningen. SFOF Djursland har tidligere formidlet og støttet dansk-polsk miljøsamarbejde. Eigil Holm Nielsen, Knebel, oplyser, at pengene er gået til solceller på børnehaven, et panel hvor man kan se hvor meget solen producerer, LED-lys, tænd-sluk installationer, varmegenvindingsanlæg og vandhaner med sensorer.

Publiceret 02 November 2015 14:00

SENESTE TV