Lucky, hanulven, der sidste år blev observeret flere gang i det midtjyske, er her endnu. Han regnes nu som fastboende. Arkivfoto

Lucky, hanulven, der sidste år blev observeret flere gang i det midtjyske, er her endnu. Han regnes nu som fastboende. Arkivfoto

Forsker om ulve:

berigelse af den danske natur

Seniorforsker vil hellere se en ulv end han ville møde en løs hund

Af
Anette Bonde

Thomas Secher Jensen, seniorforsker på Naturhistorisk Museum i Aarhus, er ikke nervøs ved udsigten til, at ulven er ved at vinde indpas i Danmark.
“Personligt mener jeg, at ulven er en berigelse af den danske natur.”
Han har ofte hørt folk udtrykke mishag over, at ulven er blevet set rundt omkring i Danmark, og han ville ønske, at han kunne tage folks frygt for ulven fra dem.
“Det kan jeg desværre ikke, men jeg kan da fortælle, at der kun er ét tilfælde i de seneste halvtreds år i Nordamerika og Europa, hvor en ulv har dræbt et menneske. Selv er jeg mere bange for at sætte mig ind i min bil eller møde en vild hund, end jeg er for at se en ulv i naturen.”

Bange for mennesker

Hverken Thomas Secher Jensen eller hans kollegaer på Naturhistorisk Museum har hørt om, at ulve har gået i skraldespande, hverken i Norge eller andre steder.
“Så det kan jeg ikke udrede noget om. I Danmark har der tilsyneladende været flere observationer af ulve i byområder, men det har altid vist sig at være hunde.”
Han fortæller, at ulve godt kan nærme sig en gård indtil en afstand af et par hundrede meter, men som regel er de så skræmt af mennesker, så de ikke kommer nærmere.
“Jeg ville derfor nødigere møde en strejfende hund i terrænnet end ulve, fordi hundene netop ikke er bange for mennesker. Det er ulve pr. genetik, fordi de altid har været truet af mennesker, og deres skyhed går i arv. Det er hvad vi hører fra udlandet.”

Måske snart ulvehvalpe

Der er på Djursland via DNA-prøver blevet konstateret spor efter ulv tre steder samt flere meget troværdige observationer, fortæller Thomas Secher Jensen. DNA-prøverne i Danmark har indtil nu kun påvist hanner, men han vil ikke afvise, at der også kan gemme sig hunner rundt omkring.
“Jeg tror, vi i de kommende år snart får ulvehvalpe - hvis ikke de er her allerede.”

Publiceret 09 December 2014 11:00