Makrellen myldrer ud for Fjellerup i øjeblikket

Et lille makreleventyr udspiller sig for øjeblikket i Fjellerup

Af
Anette Bonde

Bundgarnsfiskerne i Fjellerup, brødrene Ted og Kim Thommesen, har sjældent oplevet noget lignende, som de er i gang med i øjeblikket. Bundgarnene bugner af makrel, når de tømmer dem om morgenen.
Flere gange på det seneste er de sejlet direkte til Bønnerup Havn med dagens fangst i stedet for at fragte den i lastbil. Det var nemmere end at losse den om.

Et mindre makreleventyr

Ted Thommesen vil godt kalde det for et mindre makreleventyr. Mindre, fordi ingen ved, hvor længe det fortsætter.
Det 'rigtige' makreleventyr varede fra 1920'erne til ind i 1960'erne. Siden har makrelfangsten været moderat.
"Makrel er en mærkelig fisk, nogle år kommer den, og nogle år ikke. Der var også mange sidste år hen over hele sommeren. Men jeg har aldrig været med til at fange så mange på så kort tid som i år."
Det store ryk startede i slutningen af juli. Den dag, der var flest makrel i brødrenes p.t. fem bundgarn i vandet, halede de seks tons fisk indenbords.
"Ingen ved hvor længe det varer. Det kan slutte i morgen, måske om en måned."

Erhvervet vil nok uddø

Fjellerup har haft mange bundgarnsfiskere. I dag er der kun Ted og Kim Thommesen tilbage. I travle perioder får de hjælp af deres nevø, der er ved at etablere sig som bundgarnsfisker i Kalø Vig. Ted Thommesen regner med, at erhvervet vil uddø i Fjellerup, når han og broderen stopper. Med mindre nevøen kommer og overtager.
"Der er ikke andre der gider. Vi har lange arbejdsdage og ingen sommerferie, kun en uge hist og her om efteråret og vinteren. Desuden er der mange og for os fiskere dyre regler for blandt andet syn af bådene."
Bundgarnsfiskeri kræver langt mere materiel end havfiskeri. Ted Thommesen fortæller, at han og broderen har 25-30 bundgarn til en værdi af cirka 100.000 pr. stk.
"Der er mange penge bundet i redskaber."

Forsinket forårsfiskeri

Vejret kan også drille. De seneste fire vintre var hårde ved fiskerne, dels fordi isen ødelagde bundgarnspælene, og ikke mindst fordi forårsfiskeriet blev forsinket med næsten en måned.
Alligevel kan Kim Thommesen ikke tænke sig noget andet erhverv. Hans familie har været bundgarnsfiskere tilbage til 1887, og hans og broderens virksomhed med grej og både er bygget langsomt op over generationer.
"Det er et dejligt liv, når det fungerer. Som én sagde til mig engang: Det er en kronisk sygdom, man kan ikke stoppe igen."

Ted og Kim Thommesen sejler ud klokken fire om morgenen og røgter bundgarnene. Afhængig af fangstens størrelse vender de tilbage cirka ved ni-tiden. Derefter står den på forefaldende arbejde, blandt andet tørring og reparation af garnene.
Sæsonen på vandet starter midt i februar, med mindre vejret driller, og slutter med udgangen af september.

Publiceret 10 August 2013 12:00

SENESTE TV