Kasia Byczkowska fik flere gode ideer med sig fra Fjellerup Børnehave, blandt andet køkkenordningen. Her ved en kop kaffe efter rundvisningen. Bagved ses hendes mand Barnim Byczkowski.
Kasia Byczkowska fik flere gode ideer med sig fra Fjellerup Børnehave, blandt andet køkkenordningen. Her ved en kop kaffe efter rundvisningen. Bagved ses hendes mand Barnim Byczkowski.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Polsk institutionsleder skeler til Djursland

Kasia Byczkowska og hendes mand Barnim Byczkowski på besøg i børneinstitutioner på Djursland

Kontakten til det polske ægtepar er kommet i stand ved at Barnim Byczkowski samarbejder med Eigil Holm Nielsen, Marianne Als, Kama Bech og Mads Nikolajsen fra oplysningsforbundet SFOF"s økologiske klub. Han har tilsyn på Miljøhøjskolen vest for Gdansk med en dansk produceret vindmølle. Den blev opstillet da SFOF sammen med polske lokale kræfter etablerede skolen i området for 10 år siden.
Daginstitutionen ligger i nærheden og familien bor på et økologiske landbrug med gårdmejeri i Malkowo. Det er oprettet med støtte fra den danske Solhvervsfonden.

Et observerende blik, aha, god ide! Nå ja, sådan kan man også gøre....

Kasia Byczkowska er leder af en vuggestue i den lille polske landsby Malkowo i nærheden af Gdansk. Vuggestuen., der har 15 børn, skal udbygges med en naturbørnehave, og i sidste uge var hun sammen med sin mand og deres to børn på besøg i natur-børneinstitutioner på Djursland for at hente inspiration til byggeriet.

Børn i køkkenet

Deres besøg startede i Fjellerup Børnehave, hvor lederen Palle Dausell viste rundt. Med var også formand for Norddjurs Kommunes Børne og Ungdomsudvalg Mads Nikolajsen (SF), der kender Kasia Byczkowaka og Barnim Byczkowski fra tidligere og er én af mellemmændene bag deres besøg på Djursland.

De polske gæster var særlig optaget af køkkenet, hvor nogle af børnene rev gulerødderne til salat, mens køkkenlederen malede korn. Børnene er nemlig med i køkkenet hver dag.

"Sådan har vi prioriteret. Vi har ikke flere pædagoger end andre institutioner, men så kommer vi til gengæld ikke ud på ret mange længere udflugter."

Palle Dausell oplyser, at madordningen betyder, at der er lidt højere forældrebetaling i Fjellerup Børnehave end andre steder.

"Men mange vælger os ud fra det koncept."

Det var én af de ting, Kasia Byczkowaka fandt meget interesseant. Hun fortæller, at børnene i de polske børneinstitutioner kun kommer i køkkenet ved planlagte besøg.

Imponeret af legepladsen

Den store legeplads gjorde også indtryk. Mange polske børnehaver har slet ikke nogen legeplads, og mange har kun nogle små pladser.

At der ikke findes særlig meget indkøbt legetøj i børnehaven i Fjellerup var også spændende for hende. I Polen er der pangfarver og massevis af legetøj, men det er i hendes øjne ikke udelt pædagogisk. Hun sytes godt om det hun så i Fjellerup, hvor børnene med forholdsvis få midler bruger deres fantasi til lege både ude og inde.

Kasia Byczkowaka og hendes familie besøgte samme dag naturbørnehaven i Grenaa, og dagen efter skulle de se naturinstitutionen Mosegården i Hornslet, Knebel Børnehave og Børnes Gård i Basballe.

Publiceret: 12. August 2013 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Norddjurs

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!