Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Oplandsbyerne i vest skal spille sammen med Auning

Matchmaking mellem Auning og oplandet hedder en øvelse, der skal få den vestlige del af Norddjurs til at hænge bedre sammen


Bud fra hoften fra Helen Rosager og Kirsten Bjerg på, hvad den enkelte by kommer med til ’fællespuljen’:

Ørsted kommer blandt andet med discgolf, biograf, biblioteket, madpakkehuset ved discgolf, og aktive borgere, der er i gang med at udarbejde en folder om stisystemer.

Allingåbro har åen, Djursland for fuld Damp, fællesspisninger, planer om at etablere et fitnesscenter i hallen, base for skatere med mere.      
“Allingåbro var hovedstad i den gamle kommune. Nu er den bare en by. Det skal Allingåbro lære at forstå. Når man mister status på ét punkt, så mobiliseres der kræfter, der gør, at man kan noget stadigvæk. Der skal fokus på det, man kan, i stedet for det, man har mistet.”

Vivild og Nørager byder ind med et særdeles aktivt idrætsliv, efterskole, lokalhistorisk arkiv og masser af aktive borgere.

"Der er mange ressourcer og energier i lokalområdet, både by og land. Kan vi få nogen af dem til at arbejde sammen, kombinere kræfterne og skabe synergier og måske også dele nogle opgaver, vil det være godt."

Lars Møller, formand for kultur og planlægningsudvalget, ser god mening i, at der tænkes helhed i stedet for at hvert lille bysamfund skal holde og drive alt selv.

Projekt "Matchmaking mellem Auning og oplandet" skal være med til at danne en fælles identitet i det vestlige Norddjurs, hvor Auning anerkendes som hovedbyen og de større centerbyer som Allingåbro, Ørsted og Vivild som ja, selvstændige, men dog som oplandsbyer til Auning.

Hver by skal byde ind

Kultur og udviklingschef i Norddjurs Helen Rosager og udviklingskonsulent Kirsten Bjerg er i fuld gang med at starte processen. Den omfatter interviews, udviklingsværksted og fastlæggelse af ideer, der skal udvikle området og kitte det sammen. Ud over Norddjurs Kommune skal folkeskolerne, ungdomsskolen, bibliotekerne, foreningslivet, ældreområdet, Ældre sagen og lokale meder være medspillere.

"Hver by skal forstå sine styrker og byde ind i fællesskabet. De har forskellige kompetencer og skal bidrage hver især", forklarer Helen Rosager og Kirsten Bjerg.

"Drømmescenariet er, at det skal tænkes som én enhed. At man er hinandens samarbejdspartnere i stedet for konkurrenter."

Samarbejde med Syddjurs

Norddjurs Kommune tilrettelægger en sparrings- og evalueringsproces i samarbejde med Syddjurs kommune. Her oplever man også problematikken med, at byer fra de nu sammenlagte kommuner har skiftet roller.

Publiceret: 21. Februar 2012 08:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Norddjurs

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!