Der har fra starten været stor opbakning fra lokalsamfundet til den nye friskole i midten af kommunen. Her fra et orienteringsmøde ved en tidligere lejlighed. Foto: Friskolemidt

Der har fra starten været stor opbakning fra lokalsamfundet til den nye friskole i midten af kommunen. Her fra et orienteringsmøde ved en tidligere lejlighed. Foto: Friskolemidt

Friskole i Ørum er tættere på at blive realiseret

Masser af økonomisk og fysisk opbakning skaber stor optimisme i midten af Norddjurs Kommune

Af
Simon Carlson

Ørum Den nye friskole i midten af Norddjurs Kommune er kommet flyvende fra start med flere end 170 børn og voksne til stiftende generalforsamling samt forhåndstilsagn om 411.000 kroner. Målet for den nye skole er at slå dørene op allerede i august 2020.

Stiftelsen af en ny friskole i Ørum midt i Norddjurs Kommune er et resultat af kommunens beslutning om at lukke overbygningen på Ørum Skole og flytte børnene til Grenå. Derfor glæder friskolens nyvalgte formand Torben Lund sig da også over, at lokalsamfundet står sammen om at skabe nye løsninger.

”I stedet for at slå ud med armene, så er folk nu rykket sammen på tværs af de mindre byer og har bestemt sig for at skabe noget selv, og det er utroligt positivt at opleve det sammenhold og den kampgejst, som folk viser: Det er tydeligt, at folk deler et stort ønske om at skabe udvikling og vækst i lokalområdet, og dermed også en stor vilje til at få den nye friskole til at lykkes,” siger Torben Lund.

Manglende tillid

Friskolens første spæde skridt har dog ikke været de letteste. Senest lykkedes det ikke at overbevise kommunalbestyrelsen om, at en kommende friskole kan leje sig ind i den fløj på Ørum Skole, der kommer til at stå tom, når overbygningen rykker til Grenaa.

Det undrer Torben Lund, som ikke forstår, hvorfor politikerne ikke griber muligheden for at spare kommunale skolekroner.

"Der er ikke ret meget tillid i øjeblikket. Mange føler, at deres lokalsamfund bliver efterladt i en håbløs situation, og vi frygter jo, at der slet ikke vil være en skole i midten af kommunen i fremtiden, hvis der ikke handles på det nu. Jeg forstår slet ikke, at kommunen ikke er mere aktive over for et initiativ, som faktisk kan være med til at skabe store besparelser," siger Torben Lund.

Fem millioner

Målet for den potentielle nye friskole er at præsentere en nybygget skole i 2025, men allerede i 2020 skal der være lokaler klar.

Det vigtigste for den nye friskole er dog ikke flotte lokaler fra første dag. Vigtigst er det, at skolen kommer til at hvile på et økonomisk fundament, som både er ansvarligt og bæredygtigt, og med forhåndstilsagnet om 411.000 kroner er skolen allerede godt på vej mod det samlede mål om at indsamle fem millioner kroner.

Efter generalforsamlingen, der skabte friskolens nye bestyrelse understreger kasserer Joachim Glerup Andersen, at det er nødvendigt at rejse borgerkapital for at komme helt i mål med økonomien:

”Der skal rejses mange penge til sådan et projekt, og det kan gøres på forskellige måder: Enten som gaver, sponsorater eller lån. Folk har for eksempel mulighed for at bidrage med økonomisk hjælp via en låneaftale fra et af de lokale pengeinstitutter, som betyder, at man kun løber en risiko, hvis skolen går konkurs. Går alt som forventet, så betaler friskolen lånet tilbage til banken i løbet af otte år,” siger Joachim Glerup Andersen i en pressemeddelelse fra friskolen.

Der er således stadig en del løse ender, der skal mødes, før friskolen kan blive en realitet, men bestyrelsesformand Torben Lund er så positivt overrasket over den hidtidige opbakning, at han for nuværende slet ikke er bange for, at projektet kan løbe i vasken.

"Vi har nærmest ikke fået andet en positive tilkendegivelser. Der er jo allerede rigtig mange, der har givet tilsagn om støtte og gerne vil have deres børn i skolen. Jeg har endda fået henvendelser fra folk uden for kommunen, som har spurgt til os, så der er jo også åbenlyse muligheder for at tale positivt om bosætning. Lige nu er vi ikke nervøse for, om det lykkes," konstaterer Torben Lund.

Publiceret 12 April 2019 11:47

SENESTE TV