En pludselig drejning i sagen om den nye lokalplan for havnen på Anholt åbner nu muligheden for, at Casablanca Hostel alligevel kan åbne dørene til den kommende turistsæson.

En pludselig drejning i sagen om den nye lokalplan for havnen på Anholt åbner nu muligheden for, at Casablanca Hostel alligevel kan åbne dørene til den kommende turistsæson.

Nye oplysninger åbner for sæsonen på vandrehjemmet på Anholt

Af
Simon Carlson

Anholt Det har længe set ud til, at vandrehjemmet Casablanca Hostel på Anholt var nødt til at stå med lukkede døre og uden overnattende gæster i den kommende turistsæson, men på tirsdagens møde i kommunalbestyrelsen tog sagen pludselig en uventet 180 graders positiv drejning for vandrehjemmet. Her skulle kommunalbestyrelsen tage stilling til igangsætning af den nye lokalplan for Anholt Havn, der samtidig giver mulighed for, at der må drives vandrehjem på havnen.

Udarbejdelsen af lokalplanen har dog en forventet tidsramme på omkring et år, og i den periode måtte vandrehjemmet efter planen ikke holde åbent. Da sagen skulle behandles på kommunalbestyrelsesmødet kunne borgmester Jan Petersen (S) dog meddele, at hvis forslaget om at igangsætte arbejdet med den nye lokalplan blev godkendt, ville det samtidig blive betragtet som 'væsentlige nye oplsyninger' i sagen, og det åbner for, at der kan søges om at åbne Casablanca Hostel, mens lokalplanen udarbejdes.

"Væsentlige nye oplysninger i en sag giver altid helt generelt myndigheden - altså Norddjurs Kommune - en mulighed til at revurdere en sag. Ejeren af Casablanca vil derfor efter beslutningen i kommunalbestyrelsen kunne ansøge Norddjurs Kommune om en forlængelse af fristen på det påbud, der er udstedt i sagen. Den ansøgning vil forvaltningen så vurdere og tage stilling til," forklarer borgmester Jan Petersen.

Superglad ejer

Dermed er det endnu ikke fuldstændig sikkert, at vandrehjemmet kan slå dørene op i den kommende sæson, men det mindsker absolut ikke den øjeblikkelige begejstring hos ejer af Casablanca Hostel Jørgen Nielsen.

"Vi er superglade for, at det nu kan lade sige gøre efter fem års tovtrækkeri. Jeg er specielt glad for, at der nu er 100 procent opbakning, både fra Grundejerforeningen, Borgerforeningen, alle anholtere der deltog i borgermødet og naboerne på havnen – og ikke mindst fra de tidligere klagere der i deres høringssvar nu har opfordret kommunen at få en plan igennem der muliggør åbning allerede i år. lyder det fra Jørgen Nielsen med henvisning til, at hans projekt med vandrehjemmet fik opbakning fra hele øen på et borgermøde i november 2018.

Han ser således frem til, at de mange turister, der besøger Kattegatøen i løbet af sommeren, nu får en ekstra overnatningsmulighed.

"Mange gæster har allerede lagt en reservation ind for i år, og de kan nu ånde lettet op."

"Vi er superglade for, at det nu kan lade sige gøre efter fem års tovtrækkeri. Jørgen Nielsen, ejer af Casablanca Hostel

Lukket efter klager

Den verserende sag tog sin begyndelse, da Jørgen Nielsen i 2016 fik dispensation af Norddjurs Kommune til at drive vandrehjem på havnen på Anholt i eksisterende lokaler, som Jørgen Nielsen selv ejede.

Kommunen vurderede, at et vandrehjem, hvor turister typisk opholder sig i få dage, kunne gå ind under lokalplanens bestemmelser. Det var flere lokale beboere på Anholt dog ikke enige i. De var bekymrede for, hvordan dispensationen kunne åbne for andre lignende tiltag og dermed blandt andet komme i vejen for havnens udvikling som erhvervsområde, hvorfor dispensationen blev påklaget til Planklagenævnet.

Klagerne fik medhold, og i sommer fik Jørgen Nielsen efter to sæsoner med fuldt hus på Casablanca Hostel således besked på, at hans tilladelse til at drive vandrehjem ikke længere var gyldig.

På et borgermøde i november 2018 var der fuld opbakning fra hele øen til, at lokalplanen kunne ændres og dermed bane vej for, at der kan være vandrehjem på havnen på Anholt.

Publiceret 20 March 2019 13:25

SENESTE TV