Pingvinerne skal fodres - men det skal det være med kommunale midler eller ej. Spørgsmålet splittede endnu engang kommunalbestyrelsen i Nordjurs, men nu er finansieringen på plads.

Pingvinerne skal fodres - men det skal det være med kommunale midler eller ej. Spørgsmålet splittede endnu engang kommunalbestyrelsen i Nordjurs, men nu er finansieringen på plads. Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Pengene på plads til pingviner - og andet i Kattegatcentret

Endnu engang var kommunalbestyrelsen i diskussion om flere kommunale penge eller ej til Masterplanens fase 1

Af
Søren Andersen

NORDDJURS Tonen har hele tiden været hård i den politiske diskussion om flere kommunale kroner eller ej til at realisere Kattegatcentrets såkaldte Masterplan fase 1 - som betyder etablering af et pingvinanlæg, en tidssvarende skoletjeneste og renovering af karantænefaciliteter for i alt 45 millioner kroner.

Der var dog skruet ned for retorikken, så det næsten lød som aftalt, da kommunalbestyrelsen tirsdag besluttede at investere 15 millioner kroner fra kommunekassen i projektet, der desuden har fået støtte på 25 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og Realdania samt fem millioner kroner i et sponsorat fra den kommunalt ejede Grenaa Havn. Tilskudsbrevet fra A.P. Møller Fonden var et bilag i sagen og viser, at tilskuddet er bevilget i 2017 og med en etårig frist - som så siden er forhandlet på plads til en forlængelse sagde borgmester Jan Petersen, (S).

Men nu skulle man videre - eller opgive projektet. Realdania har ikke ønsket deres bevillingsbrev offentliggjort.

Flertallet har længe været på plads - i form af S, SF og DF og halvdelen af Venstres gruppe. Imod har været K, LA og den anden halvdel af V-gruppen.

Og det holdt også efter den nye debat i salen.

Faldende besøgstal

Af dagsordenen fremgik, at Kattegatcentret de seneste tre år har oplevet faldende besøgstal - og nåede 135.000 gæster i 2018. Og at man venter yderligere fald, hvis der ikke sker fornyelse i centret.

I driftsbudgettet gætter Kattegatcentret på, at et pingvinanlæg vil kunne løfte besøgstallet med 35.000 det første år - faldende til 28.000 flere i år to og 21.000 i år tre.

Kattegatcentrets revisor har konkluderet, at projektet er meget følsomt over for ændringer i besøgstallet. Det blev i dagsordenen da også fortalt, at det er en omfattende investering set i forhold til Norddjurs Kommunes økonomi. Det vil gøre det vanskeligere at nå målet med at opbygge en kommunal kassebeholdning på 150 millioner kroner. Og målsætningen om Norddjurs Kommune i strukturel balance vil betyde, at kommunen skal skaffe flere indtægter eller spare på drift og anlæg svarende til de 15 millioner kroner.

Venstres Lars Østergaard tog ordet først og håbede ikke - som sidst - at sætte gang i en to timer lang debat. Det ønske blev opfyldt - måske fordi det meste er sagt i forvejen.

"Med al den snak om pingvinerne i medierne, er markedsføringen startet og vi får en god start. Kattegatcentret er netop kåret som Nordens Bedste Akvarium for tredje gang - og timingen er perfekt med indvielse lige før næste kommunalvalg, når udvalgsformand - det er ham selv - og borgmester skal klippe snoren," sagde han.

Rosende ord

Socialdemokraten Else Søjmark sagde, at hun på flere møder med borgere havde fået rosende ord om kommunal medfinansiering.

"Jeg tror vi har noget at glæde os til. Jeg ser med forventning frem til, at vi kan sætte punktum i dag," sagde hun.

DF's Diana Skøtt Larsen lovede fortsat opbakning til planerne.

"Vi glæder os til at følge byggeriet og se resultatet. Vi bakker fortsat op om Kattegatcentret," sagde hun.

Den konservative Benny Hammer henviste til de bekymrende ord fra Kattegatcentrets revisor.

"Jeg håber tallene holder, for ellers får vi problemer. Og går det galt, henviser Kattegatcentret til, at man kan spare på vedligehold - det kan jeg ikke anbefale - og på personale, men mon det holder," lød det fra ham.

Større bekymring

Liberal Alliances Jens Meilvang har fra første dag været modstander af flere kommunale kroner til Kattegatcentret.

"Jeg er endnu mere bekymret nu. Besøgstallene er nedjusteret og der skal ikke meget til, før det går galt. Investeringen er hurtigt brugt op - og skal vi så bruge endnu flere penge på Kattegatcentret? Som jo trods alt er kåret som vinder af en turistpris uden pingviner," sagde Jens Meilvang, der også efterlyste tal for miljøbelastningen og CO2-regnskab for et pingvinanlæg.

SF's Aleksander Myrhøj pegede på, at pingvinanlægget bliver et af de mest avancerede - også på miljøområdet, som han sagde.

Enhedslistens Ulf Harbo mente, at der var meget andet at bruge penge på.

"Jeg og min familie har årskort og vil fortsat have det, og vi vil glæde os til at se pingvinerne," sagde han og erklærede sig alligevel som modstander af det kommunale tilskud.

Afstemningen viste, at 20 var for den kommunale bevilling - S, SF, DF og fire fra Venstre. Syv stemte imod, K, LA, EL og to fra Venstre.

Publiceret 19 March 2019 18:56

SENESTE TV