Lis Kastrup, Tove Meyer Højlund og sognepræst Gustav Eyermann fra Vivild-Vejlby sogne glæder sig til at sætte de lokale kirker på landkortet. Her er de foran Vivild Kirke, mens det dog er i Vejlby Kirke, tv-optagelserne skal laves.

Lis Kastrup, Tove Meyer Højlund og sognepræst Gustav Eyermann fra Vivild-Vejlby sogne glæder sig til at sætte de lokale kirker på landkortet. Her er de foran Vivild Kirke, mens det dog er i Vejlby Kirke, tv-optagelserne skal laves.

Vivild og Vejlby gør sig klar til tv

DR optager tv-gudstjenester i Vejlby Kirke i Allingåbro

Af
Simon Carlson

Vivild-Vejlby Man kan godt mærke på den lille forsamling, at der er forventning og spænding i luften. I sognehuset i Vivild sidder Tove Meyer Højlund, Las Kastrup og Gustav Eyermann og tænker en måneds tid ud i fremtiden.

De tre er henholdsvis formand for menighedsrådet i Vejlby Sogn, kasserer i menighedsrådet i Vivild Sogn og sognepræst i begge sogne, og 19. og 20. marts bliver et par ganske særlige dage, når DR entrerer Vejlby Kirke i Allingåbro med et større kamerahold. Her bliver Vejlby Kirke rammen om de tv-gudstjenester, der sendes på DR K i påsketiden, og planlægningen af begivenheden er derfor godt i gang, mens spændingen også er ved at indfinde sig.

"Det betyder i hvert fald rigtig meget for mig. Jeg synes, det er er rigtig spændende, at vi på den måde kommer på landkortet og får lov at vise os lidt frem," konstaterer Lis Kastrup.

Forårstanker

De to sogne er sammen om arrangementet, der forløber over to dage. 19. marts er det sognemenighederne, der ståpr for at arrangere kirken, mens det 20. marts er valgmenigheden, der er i centrum. Begge dage skal der optages to gudstjenester, som dog først udsendes de to søndage efter påske. Det er derfor lidt specielt, at man allerede nu skal tænke i påske, forklarer Tove Meyer Højlund.

"Vi kommer jo hen sidst i april, inden det kommer i tv, så det går jo for eksempel ikke, at vi udsmykker kirken med vintergækker. Sådan nogle ting skal der selvfølgelig lige tænkes, men vi har heldigvis fået frie hænder til det, så kirken skal nok blive flot," fastslår hun med et smil.

En ilddåb

Både Vivild Kirke og Vejlby Kirke kunne være i spil til tv-gudstjenesterne, men DR valgte Vejlby Kirke på grund af dens lidt større rummelighed i forhold til opsætning af kameraer, mens også akustikken er i top i Vejlby.

Det kan man blandt andet glæde sig til at høre, når organist Per Møller sammen med en udvidet version af det lokale sæsonkor "Julekoret" spiller og synger under gudstjenesterne. Inden da står Per Møller også for præludiet, når Per Møller, som også er klokkenist, spiller på Vejlby Kirkes 27 klokker.

Vejlby Kirke er landets eneste landsbykirke, der har klokkespil med klaviatur, og begivenheden med tv-gudstjenesterne er netop også en god anledning til at få fortalt historierne om kirken, fortæller sognepræst Gustav Eyermann.

"Vejlby Kirke er egentlig en middelalderkirke, som man i 1923 begyndte at bygge rundt om, så vi har den kirke, vi kan se i dag. Den er ret speciel, og det vil vi selvfølgelig gerne fortælle bredt ud," forklarer Gustav Eyermann, som også godt kan mærke spændingen ved udsigten til at være fokus for kameraernes linser.

"Det er lidt af en ilddåb, så der skal nok lidt forberedelse til at lave de rette ordvalg og tanke på, hvordan man virker på tv. Men jeg glæder mig. Det bliver sjovt og spændende at prøve. Og så var det da lidt en lettelse, da vi fik at vide, at de godt kan redigere i det bagefter," griner Gustav Eyermann.

Det er Vejlby Kirke med de smukke kalkmalerier af Elof Risebye, der danner rammen om tv-gudstjenesterne.

Det er Vejlby Kirke med de smukke kalkmalerier af Elof Risebye, der danner rammen om tv-gudstjenesterne.

TV-gudstjeneste i Vejlby Kirke

Så vidt vides, er det første gang, at en sognemenighed og en valgmenighed deles om en tv-gudstjeneste.

Optagelserne foregår tirsdag 19. og onsdag 20. marts. Begge dage optages der to gudstjenester og begge dage er disse med start klokken 16.30 og klokken 19. Alle interesserede er velkomne og Vejlby Kirke er heldigvis en rummelig en af slagsen med plads til cirka 250 personer. Man opfordres dog til at være på plads i kirken cirka en halv time før gudstjenesterne starter.

Tirsdag 19. marts er det sognepræst Gustav Eyermann, der står for prædiken. Onsdag 20. marts står valgmenighedspræst Signe Riis Helbo på prædikestolen.

Vælger man at overvære begge optagelser er menighederne vært for en sandwich og vand i pausen.

Gudstjenesterne sendes på DR K palmesøndag, langfredag og første og anden søndag efter påske. Alle dage starter udsendelserne klokken 14.

Publiceret 12 February 2019 11:30

SENESTE TV