Hvad er det største øjeblik i dit liv? Spørgsmålet fik Emil Erichsen i Kulturhuset Pavillonen - og svaret var, at det var da Havana efter tre års verdensomsejling med ham som skipper og bror Theis i besætningen vendte hjem til Danmark, hvor tusinder stod klar til velkomst i Københavns Havn.

Hvad er det største øjeblik i dit liv? Spørgsmålet fik Emil Erichsen i Kulturhuset Pavillonen - og svaret var, at det var da Havana efter tre års verdensomsejling med ham som skipper og bror Theis i besætningen vendte hjem til Danmark, hvor tusinder stod klar til velkomst i Københavns Havn. "Jeg tudede hele vejen", sagde Emil. Foto: Emil Hougaard, Ritzau Scanpix

Født til at sejle - og føre stafetten videre

Emil Erichsen berettede om livet til søs i Kulturhuset Pavillonen i Grenaa

Af
Søren Andersen

GRENAA Stafetten er givet videre og er i gode hænder i Kløvedal-klanen, der mistede sit maritime overhoved, da Troels Kløvedal sagde farvel til livet for nylig. Ja, faktisk var stafetten vel allerede givet videre til først sønnen Mikkel og siden børnebørnene Emil og Theis.

For de er også prægtige historiefortællere om livet til søs - og det fik godt et par hundrede bevis på, da Emil Midé Erichsen gæstede Kulturhuset Grenaa og holdt foredrag om at tage på en tre år lang jordomrejse - som 23-årig og som chef og skipper ombord på det familiejede fartøj Havana.

Emil Erichsen er blevet kaldt den fødte sejler. Som 11-årig overtog han selv rorpinden i sin første optimistjolle. Siden blev det til masser af kapsejlads i Europajolle og på landsholdet i Laserjolle. Efter gymnasiet uddannede Emil sig til dykkerinstruktør og arbejdede på en dykkerskole på Bali.

Afsted i tre år

I sommeren 2013 kastede han sammen med sin lillebror Theis fortøjningerne for at tage ud på en tre år lang jordomsejling. Det blev til de populære tv-programmer på TV2 “Kurs mod fjerne kyster”, der gav seerne mulighed for at drømme sig væk og følge drengenes tur ud i den store verden med alt hvad dertil hører af udfordringer og eventyr.

I foredraget fortæller Emil autentisk og energisk om livet som skipper, det at rejse jorden rundt, når man kun er i starten af 20’erne og det ansvar, der følger med. For eksempel at sørge for et fyldt medicinskab og håbe på, at der aldrig bliver brug for saven til amputation af lemmer.

I tre år sejlede Emil Erichsen jorden rundt på skibet Havana sammen med sin bror og undervejs skiftende besætninger.

Livet ombord på en båd er en sammensmeltning af arbejde, fritid, oplevelser og sammenhold. Dynamikken og samarbejdet ombord er altafgørende for oplevelsen, og løfter man ikke i flok, kommer man ikke på tværs af et ocean. Som skipper står man med det fulde ansvar for skibet og besætningen, og når bølgerne går højt, skal der tages beslutninger som i yderste konsekvens kan få fatale følger.

Google sparer man op til

Emil Erichsen tog tilhørerne med på en underholdende rejse, hvor Google er noget, man kun har adgang til en håndfuld gange på et år. Og så gælder det om at finde svarene på de opsparede spørgsmål. Hvor nattevagter får tankerne til at flyve og samtalerne til at leve, og hvor man umuligt kan være tilstede andre steder end i nuet.

Og nuet - lige nu - er ventetid for Emil, der skal afsted på sejlads nordpå, hvor målet er Svalbard. Det giver tid til at drage Danmark rundt i bil og holde foredrag om det han elsker allermest - at sejle.

Publiceret 07 February 2019 14:36

SENESTE TV