Socialdemokraten Leif Lahn Jensen vil kæmpe imod regeringens forslag til en ny sundhedsreform, som han kalder den værste centralisering, man har set.

Socialdemokraten Leif Lahn Jensen vil kæmpe imod regeringens forslag til en ny sundhedsreform, som han kalder den værste centralisering, man har set. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Nær eller fjern? - Djurslands MF'ere ikke enige

Venstres Britt Bager mener sundhedsreformen vil være en fordel for Djursland, mens socialdemokraten Leif Lahn Jensen kalder den centralistisk

Af
Søren Andersen

DJURSLAND Socialdemokraten Leif Lahn Jensen kalder regeringens forslag til en sundhedsreform for "den værste centralisering man har set længe". Hans kollega, Venstres politiske ordfører Britt Bager, er helt uenig og mener den vil være en fordel for borgerne på Djursland.

De stiller begge op til det kommende folketingsvalg i Djurs Kredsen, hvor man helt sikkert kommer til at snakke sundhed og nærhed - for hvordan kan det blive mere nært for borgerne på Djursland, når der stadig er 60 kilometer til behandling på det sundhedsfælleskab, som regeringen foreslå placeret ved siden af sygehuset i Randers?

"Jeg mener dette er den værste centralisering, man har set længe. Lars Løkke har gjort det før, da han lavede kommunalreformen, men selv om alle kan se hvor slemt det er gået, har han åbenbart ikke fået nok," siger Leif Lahn Jensen.

Han ser en fare for Djursland i at Lars Løkke vil sige farvel til regionerne.

Ligeglad med Djursland

"Vi har i Grenaa set et kæmpe pres på vores sygehussystem, på akutklinikken og vores lægebiler. Nogle gange har vi tabt, men mange gange er det faktisk lykkedes os at vinde sagen, fordi der har været et demokratisk system, hvor vi kunne tage fat i de lokale politikere og gennem dem gøre os gældende i beslutningerne. Vi så det på det store borgermøde i Grenaa Idrætscenter, hvor regionalpolitikere kunne se hvor alvorligt et problem det ville være, hvis man dengang tog klinikken og en lægebil fra os. Forestil dig at det ville være en professionel bestyrelse som ikke ville være valgt af folket. De ville da være bedøvende ligeglade med, hvad vi mener i Grenaa og på Djursland," siger Laif Lahn Jensen.

Britt Bager ser slet ikke samme risiko.

Tættere på

"Jeg er rigtig positiv. Det handler kort fortalt om at bringe sundhedsvæsenet tættere på borgeren og skabe grundlaget for de næste 10 års fremskridt. Det, der ikke er svært, skal være nært – og det sørger det her udspil for, hvor vi vil have flere lokale sundheds- og lægehuse, flere akutbiler, stærkere patientrettigheder, flere læger og uddanne 2000 flere sygeplejersker," siger hun.

Britt Bager mener, at med regeringens sundhedsudspil vil vi få et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvor der er tid til behandling, pleje og omsorg, og hvor der ikke er for store regionale forskelle.

"Der skal være ens behandling af høj kvalitet, uanset hvor man bor. Det gælder også på Djursland, så man kan være sikker på at blive udredt og få den rette behandling i ordentlig tid. Vi styrker vi beredskabet, investerer i 25 nye sundhedshuse og ansætter mere personale. Det er nærhed," mener hun.

Hun ser det som en klar fordel, at Norddjurs og Syddjurs bliver repræsenteret i sundhedsfællesskaberne.

"Venstre er ikke repræsenteret med vores eget medlem i regionerne i dag. Fremover vil vi sidde med ved bordet med to medlemmer pr. kommune og have indflydelse på sundhedsvæsenet. Det er da et kæmpe fremskridt," siger Britt Bager.

Omvendt er Leif Lahn Jensen bange for det lokale demokrati.

"Jeg er som bosiddende i Grenaa dybt bekymret for min egen sundhed - og alle andre, der bor i området. Hvor godt vil vi være er dækket i regeringens sundhedssystemt, hvis vi en dag bliver alvorligt syge eller skal have hjælp nu og her. Jeg ved godt, at Britt Bager og Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti ikke bor på Djursland, men jeg kan ikke forstå hvis de som valgt her på Djursland kan gå med til det her. Jeg er stærkt imod forslaget og vil til enhver tid kæmpe imod dette vanvid," siger Leif Lahn Jensen.

Ingen trussel

Britt Bager mener ikke, at et farvel til Region Midtjylland, betyder en trussel for lægebil på Djursland og akutklinik i Grenaa.

"Nej - tværtimod. Akutklinikken i Grenaa har tidligere været lukningstruet. Med det her udspil afsætter vi 6 milliarder kroner til en Nærhedsfond, fordi vi ønsker endnu større fokus på den nære sundhed. Så de akutte klinikker bevares, samtidig med at vi opruster med 10-15 akutbiler. Vi vil sikre en endnu bedre dækning i akutberedskabet, så danskerne kan være trygge – uanset hvor de bor," siger hun.

Avisen har også tilbudt Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti at kommentere på regeringens sundhedsforslag, men han er ikke vendt tilbage med et svar.

Publiceret 20 January 2019 14:29