Kommer der mere sne i december, så holder budgettet for vintervedligeholdelse ikke, hvis sneplovene skal køre i flere dage.

Kommer der mere sne i december, så holder budgettet for vintervedligeholdelse ikke, hvis sneplovene skal køre i flere dage. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Økonomien i bedring - men foden er på bremsen

Hvid jul kan give ekstraregning på vintervedligeholdelse af vejene

Af
Søren Andersen

NORDDJURS Kommunalbestyrelsen indleder altid møderne med en budgetopfølgning og den seneste viser status med udgangen af oktober måned - og dermed efter at der blev trådt mere end hårdt på den økonomiske bremse i kommunen. Og status lige nu er, at man er på rette vej - men stadig holder foden på bremsen.

"Vi har nu en kassebeholdning på 100 millioner kroner - og der har den sådan set tænkt sig at blive også efter den prognose, der er udarbejdet," sagde borgmester Jan Petersen, (S).

"Så det glade budskab er, at vi er langt fra at være under tilsyn, og vi er endnu længere væk fra at komme under administration. Vi har faktisk i efteråret stabiliseret økonomien og så skal budgettet for 2019 holdes. Vi har fået greb om økonomien igen, men det skal ikke give anledning til fristelser, for så kan der hurtigt komme en anden dagsorden på," sagde Jan Petersen, der også mindede om, at der er menneskelige konsekvenser af den økonomiske opstramning.

"Og de er stadigvæk barske," mindede han om.

Hurtige konsekvenser

Venstres Kasper Bjerregard konstaterede, at det er rart at se, når nogle af de ting, der er sat i værk i kommunen, allerede har positive konsekvenser.

"Det vil jeg gerne kvittere for. Så har vi greb om det nu, som borgmesteren siger? Det er der stadig stor grad af usikkerhed om, så vi skal ikke begynde festen allerede nu. Men tegnene er der, til at tingene virker. Krisen er dog ikke ovre endnu, så vi skal holde os på sporet," sagde han.

Han roste kommunens ansatte for at medvirke til opbremsningen og til fortsat at vise tilbageholdenhed.

"Det vidner om, at alle har været enige om, at vi var i en kritisk sitauation, som vi skal løse sammen," sagde Kasper Bjerregaard.

100 mio. er nok

SF's Mads Nikolajsen glædede sig også over en kommunal økonomi i bedre balance.

"100 millioner kroner i kassebeholdning er passende i Norddjurs, hvis det er 100 millioner, vi kan stole på. Men budgetaftalen skal ikke bruges som en bibel, men som en rettesnor. Opbremsningen var nødvendig, og der mangler desværre stadig mange nedskæringer, som vi skal føre ud i livet. 2019 bliver et meget barsk år," sagde Mads Nikolajsen.

Jan Petersen rundede af med at sige, at han stadig arbejder på at nå en kassebholdning på 150 millioner kroner.

"Når vi det tidligere end ventet, så er det godt. Jeg er helt klar over, at krisen ikke er ovre, og at vi skal have gennemført de ting, der er blevet besluttet. Hvis man kan sige, at vi har været i stormvejr, så er der stadig kuling, men vi har greb om roret. Nu er spørgsmålet så, om vi får en hvid hjul. Eller rettere sagt - får vi så meget sne, at vi kommer til at se en overskridelse af budgettet for vintervedligeholdelse af vejene. Skal der køres med sneplove i mange dage, så skal vi bruge flere penge på det.

Publiceret 13 December 2018 14:43