Linda Birgitte Nørager Poulsen er den lokale forfatter bag børnebogen 'Mågens og Madsen'. Foto: Stine Østergaard

Linda Birgitte Nørager Poulsen er den lokale forfatter bag børnebogen 'Mågens og Madsen'. Foto: Stine Østergaard

Mågen Mågens flyver baglæns ind i eventyret

Linda Nørager skrev og malede en børnebog, da hendes børn var små. Nu er den udgivet på et rigtigt forlag

Af
Stine Østergaard

GJERRILD I Linda Nøragers skuffe har der i 20 år ligget en hjemmelavet bog med maskinskrevet tekst og fine akvareltegninger. Siderne sad i plastiklommer, bundet sammen med en sløjfe.

"Jeg lånte den engang ud til en veninde, hvis søn ville have den læst højt hvert år i halvandet år og græd, da han skulle aflevere den tilbage," fortæller Linda Nørager med et stort smil.

Bogen hedder 'Mågens og Madsen' og ligger nu i en skuffe hos forlaget BogForm. I stedet holder hun nu et fysisk eksemplar af en hardback version med grønt omslag, men med samme tegninger og tekst som originalen. Den står nu også på hylderne landet over hos boghandlerne – og hos den dengang lille dreng, der nu er en voksen ung mand.

"Det er fuldstændig magisk at stå med den i hånden. Den er præcis, som jeg havde drømt om," siger Linda Nørager, der altså 20 år efter bogen blev skrevet, har henvendt sig til BogForm, der straks udgav den.

Flyver baglæns

Historien handler om mågen Mågens, der kun kan flyve baglæns. Det er naturligvis en anelse problematisk, og en dag lander han i fru Madsens have. De to ender med at blive venner, og Mågens finder ud af, at han duer til noget, selvom han kun kan flyve baglæns.

Til dagligt er Linda Nørager lærer på Djurslandskolen, en specialskole i Norddjurs Kommune for elever med behov for vidtgående specialundervisning - eller som hun kalder det "alternativt begavede unge mennesker". Selvom historien om Mågens og Madsen er gammel, så passer den også på hendes arbejde her med eleverne, der som Mågens "flyver baglæns".

"Alt behøver ikke være så strømlinet og pokkers perfekt. Det er somme tider det skæve og uperfekte, der ender med at blive det bedste."

Eleverne har faktisk også hjulpet hende med at redigere bogen inden udgivelse. De har læst den og givet feedback.

Højtlæsning med billeder

Bogen egner sig til børn fra fem år og op cirka. Den er god til højtlæsning, for også de voksne kan lære noget af, at der sker gode ting, når man mindst venter det - især når man er åben over for det.

"Det er måske lidt tung læsning. Men jeg nægter at tale ned til børn. Det gør heller ikke noget, at de voksne måske skal stoppe op og bruget noget tid på at forklare noget," fortæller Linda Nørager.

Hun er både billedkunstner og dansklærer, så billederne og teksten er kommet lidt på skift. Mange af de børnebøger, hun selv i sin tid har købt, er fordi hun blev fanget af billederne. Så de har været vigtige i 'Mågens og Madsen'.

"Når bogen tager lidt lang tid at læse op, er det rart, at der også er en tegning at gå på opdagelse i," fortæller hun, der har malet små sjove detaljer på alle billederne.

Linda Nørager har både skrevet teksten og malet tegningerne i bogen.

Linda Nørager har både skrevet teksten og malet tegningerne i bogen.

Toer på vej

Mågens er næsten blevet en del af familien, og hendes mand Frans kommer også ofte med sjove inputs til, hvad Mågens kunne finde på. Blandt andet, at måger skider, når de bliver sure.

Med alt den fantasi og kreativitet, som Linda Nørager går rundt med i hovedet, er det næsten uundgåeligt, at der kommer en toer og måske også endda en treer.

"De seneste år har jeg gået og syslet med en toer. Men det er svært at udgive en toer, før etteren er udkommet," griner hun.

Hun vil godt løfte lidt af sløret for, hvad der sker i efterfølgeren, der kommer til at hedde 'Mågens og Madsen tager på ferie'.

"Der kommer en ny figur, Gåsen Gertrud med en meget sød halefjer..."

Publiceret 07 November 2018 13:07

SENESTE TV