(ARKIV) Penge, 20-kroner, tyver, finans, mønter, mønt, økonomi, privatøkonomi den 8. november 2016. At ens børn havner i en luksusfælde med stor gæld, er lidt af et mareridt for de fleste forældre. Derfor skal økonomi være en del af opdragelsen. Det skriver Ritzau, onsdag den 9. maj 2018.. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

(ARKIV) Penge, 20-kroner, tyver, finans, mønter, mønt, økonomi, privatøkonomi den 8. november 2016. At ens børn havner i en luksusfælde med stor gæld, er lidt af et mareridt for de fleste forældre. Derfor skal økonomi være en del af opdragelsen. Det skriver Ritzau, onsdag den 9. maj 2018.. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) Scanpix Denmark

Debat Norddjurs: Erkend fejlen og kig indad, når der skal spares

Af
Kurt Kastbjerg Jensen

Tolstrup, 8500 Grenaa

Kære politikere/folkevalge: I er "ansat" af borgerne i Norddjurs Kommune til at styre kommunen på en forsvarlig, ansvarsbevidst og betryggende måde på alle områder, herunder økonomisk. Jeg må beklageligvis konstatere sammen med alle andre borgere i Norddjurs at det har i ikke gjort....

Nu står vi af for mig helt uforklarlige grunde med en absurd stor økonomisk øvetæve, som der nu forståeligt nok må tages hånd om, jeg har dog utrolig svært ved at forstå hvordan det er gået så galt....

Jeg savner i høj grad, at der fra kommunens side er kommet en fuldstændig og utvetydig udmelding om, at man erkender, at man desværre har fået fejlbudgetteret og brugt markant flere midler på anlægsinvesteringer løbende igennem årene. (kan ses på kora.dk (Det nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd)

I har fremlagt et skrapt sparekatalog som rammer alle borgere bredt. Jeg har forståelse for at man selvfølgelig er tvunget til at reagere kraftigt på den økonomiske situation, men bevar nu roen under det økonomiske bombardement og lad være med at træffe for hurtige uforsvarlige beslutninger.

For at i kan bibeholde en smule respekt fra min side, melder i klart og tydeligt ud at I erkender, I har lavet fejl som i høj grad er medvirkende til situationen vi står i. Det følger I op med at gå forrest og vise evne og vilje til at spare i egne rækker også. I har ifølge seneste Benchmark analyse over kommunernes administrationsomkostninger et højt forbrug på området.

Normtallet er 100 Norddjurs ligger blandt de 20 højeste placeret kommuner i ressourceforbrug på området (101-107), de 20 bedste kommuner med det laveste forbrug ligger på 70-90.

Når vi nu som borgere bliver pålagt den helt store sparekniv, må det med alt ret og rimelighed være et krav, at I også sørger for at trimme/optimere jeres udgifter på administration. Der er basis for at hente et 2 cifferet millionbeløb hjem i besparelse. Ifølge analysen kan Norddjurs kommune spare ca. 2.000 kr pr. borger 31.879 = 63.758.000 kr. .... Såfremt man optimerer til at være blandt landets 20 bedste kommuner, det er ikke givet man kan trimme så hårdt i et hug, men kunne man blot komme til at ligge i midten af feltet og f.eks spare 1.000 kr pr. borger =31.879.000 kr. er det jo også en stor sum der er til at føle på...

I skylder alle jeres dejlige borgere at fokusere stærkt på området, vise I også tager jeres del og måske vinde en smule respekt tilbage. Det er kun et ret og rimeligt krav, når I pålægger borgerne markante forringelser/udgifter. Sæt i værk!

Publiceret 13 September 2018 19:00