Malene Pedersen er aktiv billedkunstner og underviser på Anholt Billedskole. Og nu også initiativtager til højskoledagene.

Malene Pedersen er aktiv billedkunstner og underviser på Anholt Billedskole. Og nu også initiativtager til højskoledagene. Foto: Søren Andersen

Højskoleophold på Danmarks mest isolerede ø

Sommeren 2018 er helt forrygende på Anholt - og nu forlænges sæsonen med en ny højskole i september

Af
Søren Andersen

ANHOLT Sommeren i år tegner til at blive en af de største turistsuccesser nogensinde for øen Anholt midt i Kattegat, og nu kan øen også opleves på anden måde, idet en ny højskole åbner 23.- 29. september.

”Kursisterne tilbydes et unikt indblik i livet på Anholt, og kursusugen byder på masser af naturoplevelser, sammenhold, bevægelse, kreativitet og – helt grundlæggende – tid til eftertanke,” siger billedkunstner Malene Pedersen og vandsportsudlejer Birgitte Dahl Jeppesen, som begge er fastboende på øen.

Deres plan er at søsætte flere højskole-kurser på Anholt i løbet af det kommende år. Her kan man kan opleve øens natur, kultur og essensen af ø-livet: Fjernhed, naturoplevelser, sammenhold, bevægelse, kreativitet og tid til eftertanke.

Uden for sæsonen

Det første kursus i rækken af højskoleuger hedder ”Oplev Anholt uden for sæsonen” og byder på undervisning fra lokale, som lever og ånder for deres ø: Lotte Abildstrøm fra Anholt Gartneri, flora- og faunaeksperten og biavleren Steffen Kjeldgaard, Birgitte Jeppesen fra Anholt Vandsport og Malene Pedersen fra Anholt Skulpturværksted. Alle er de fastboende på Anholt og deler ud af det, som de brænder for og elsker ved øen.

Kurset indeholder morgensang samt aftenbadning og solnedgangsture. En heldagstur gennem ørkenen til fyrtårnet og fyrgården på øens østligste punkt. Møder med lokale historiefortællere, som har levet et langt liv på Anholt. Samt temaeftermiddage med sankning i ørken og krat, arbejdet i mikrovirksomheden Anholt Gartneri, keramik med ø-aftryk eller vandsportsaktiviteter.

Kursisterne bliver indlogeret på Casablanca Vandrerhjem med havudsigt og hyggelige inde- og uderum. Maden er årstidsbestemt og overvejende økologisk mad og kommer fra køkkenet på den lokale restaurant ”Ved Vejen”.

Tre timer væk

Anholt ligger tre timers sejlads fra Grenaa og er Danmarks mest isolerede ø. Her danner omkring 150 fastboende et levende samfund, for herfra kan man ikke pendle til skole eller arbejde på fastlandet. I Anholts særprægede natur kan man opleve det ægte øde: Ørkenen og kilometervis af uberørte sandstrande. Her er strandet mægtige sejlskibe, udkæmpet drabelige slag og der fortælles stadig historier om havfruer og de underjordiske.

Fordi Anholt ligger så langt fra fastlandet, har de fleste anholtere flere kasketter på både i det private liv, foreningslivet og erhvervslivet. Mange anholtere har specialviden om havet, selvforsyning, naturen og dyrelivet og hvordan man driver en mikrovirksomhed.

"Det er den tradition, vi bygger højskolekurserne på og vores mål er at bevare den viden på Anholt," siger Birgitte Jeppesen.

Hun flyttede til Anholt for to år siden. Er uddannet psykolog, men driver nu Anholt Vandsport, hvor hun udlejer kajakker og dykkerudstyr og giver gode råd om aktiviteter på vandet til turisterne.

"Fordelen ved at arbejde på en ø som Anholt, er at der altid er læ på en af siderne af øen," siger hun.

Birgitte Jeppesen er oprindeligt fra Grenaa, men er kommet på øen gennem mange år. Hun lever fint op til odene om, at man sagtens kan have flere kasketter, når man bor på Anholt, for hun er også kirkesanger.

Udøvende kunstner og underviser

Hendes højskolemakker, Malene Petersen, driver Anholt Skulpturværksted og Billedskole, så hun er både udøvende kunstner og underviser også i billedkunst på Anholt Skole.

Hun stammer fra Randers, men tog sin kunstuddannelse i Bergen i Norge for 15 år siden.

"Så efter endt uddannelse, skulle jeg lige runde Danmark - og så videre ud i verden. Men så havde jeg en veninde, som var lærer på Anholt og jeg kom på besøg og faldt strak for øen. Måske fordi den natur godt kan minde om det norske højfjeld," siger Malene.

I billedskolen underviser hun om sommeren især turisternes børn. Mange kommer tilbage år efter år, så holdene rummer en ganske trofast flok efterhånden.

I værkstedet arbejder hun især med keramik og skulpturer - og der sælges naturligvis fra værkstedet.

Også Malene er nødt til at tage flere kasketter i brug for at tjene til livet på Anholt - udover kunst og billedskole, beskæftiger hun sig også med naturpleje og bier, ligesom hun er aktiv massør.

Kunstnerisk vil hun helst arbejde med produkter, som på en eller anden måde fortæller Anholt-historie. Så hun laver glasur af aske fra lokale planter.

"Jeg tror mange af øens gæster gerne vil købe noget med hjem, som minder dem om Anholt," siger hun.

Hun er mor til to - den 17-årige går på Grenaa Gymnasium og bor på kostskolen og den yngste er et af de 11 børn, der er elever på Anholt Skole.

"Jeg kan ikke se, at et barn kan leve et bedre barneliv, end her på Anholt. Hvor kan man ellers spille en tre-årig ud at leje på gaden."

Publiceret 31 July 2018 00:00

SENESTE TV