Valsekongen bliver violinisten Andre Rieu kaldt.

Valsekongen bliver violinisten Andre Rieu kaldt. Pressebillede

Valsekongen i Kino i Grenaa

Andre Rieu og Johan Strauss Orkester på det store lærred

Af
Søren Andersen

GRENAA Atter i år bliver der mulighed for at opleve valsekongen Andre Rieu og hans Johan Strauss Orkester på det store lærred i Kino i Grenaa. Det sker lørdag 28. juli og søndag 29. juli, når Kino traditionen tro transmitterer Andre Rieus årlige koncert fra det smukke og stemningsfyldte torv i hans hollandske hjemby Maastricht.

Det særlige ved koncerten i år er, at den forsynes med danske undertekster, således at det bliver muligt for alle at få glæde af Andre Rieus introduktion af de forskellige numre, koncerten rummer. Ligeledes er det noget nyt, at der er tale om en bare to dage gammel optagelse af koncerten i Maastricht 2018, men det betyder, at lyd og billedkvaliteten ikke forstyrres af signaludfald, således som man har kunnet opleve det ved tidligere direkte transmitterede koncerter fra Maastricht.

Andre Rieu er efterhånden blevet et fænomen blandt klassiske musikere. Han er uddannet violinist og spiller på en Stradivarius til 23 millioner kroner. Desuden har han sit eget orkester på over 50 musikere, og med det turnerer han verden rundt, og det har han gjort siden 1987. I starten spillede orkestret kun Johan Strauss, men nu er repertoiret udvidet med sange fra kendte musicals og med de store arier fra operalitteraturen.

Andre Rieu er en af de musikere, der har spillet for flest tilskuere, og årligt giver han med sit orkester omkring 300 koncerter, ligesom han og orkestret har indspillet over 50 albums. I 2016 spillede Rieu for et større publikum end Beyoncé, og han regnes for en af de musikere i verden, der årligt har den største indtjening.

Andre Rieu har kritikere blandt kendere af klassisk musik, der mener, at hans stil er for poppet og popularitetssøgende. Til dem har Rieu det svar, at hans mission er at bringe den klassiske musik ud til mennesker, der normalt ikke går til de klassiske koncerter, og han tilføjer, at for ham er det vigtigste at give alle, der kommer til hans koncerter, en god og positiv oplevelse.

Rieu har det som erklæret mål at bringe mennesker fra hele verden sammen om en fælles oplevelse, der skaber glæde og samhørighed i en ofte splittet verden. Og med det store publikum, Rieu har, er der meget der tyder på, at det faktisk er lykkedes for ham. Temaet for årets koncert er ”En hyldest til kærligheden,” og dette kommer der helt sikkert både festlig og bevægende musik ud af, til glæde for publikum i de over 2000 biografer verden over, der viser koncerten fra Maastricht – og blandt de 2000 biografer er som vanligt Kino i Grenaa.

Publiceret 17 July 2018 00:00

SENESTE TV