Første svømmetur i de nye omgivelser - men den nye sandtigerhaj fandt sig hurtigt til rette.

Første svømmetur i de nye omgivelser - men den nye sandtigerhaj fandt sig hurtigt til rette. Foto: Kattegatcentret

Så er der igen en sandtigerhaj i Kattegatcentret

Den ikoniske haj med de sylespidse tænder har fået en afløser

Af
Søren Andersen

GRENAA Kattegatcentrets ikoniske sandtigerhaj tog sin sidste svømmetur tilbage i februar, og det er jo ikke godt for en stor turistattraktion at miste sit ikon, så glæden var stor tirsdag aften klokken 19.20 i Grenaa, for da ankom dens efterfølger med Mercedes-lastbil fra Holland som en lettere forsinket fødselsdagsgave til centret, der en uge tidligere rundede de første 25 år.

Det skete dog uden den største og ældste haj i hajtanken. Den 24. februar blev Kattegatcentrets over 30 år gamle sandtigerhaj nemlig aflivet efter længere tids sygdom. Men tirsdag aften fik de andre fisk og hajer i hajtanken igen følgeskab af den imponerende haj med de sylespidse tænder. Dog en noget mindre udgave - også end Kattegatcentret egentlig var stillet i udsigt fra leverandøren- men fiskere har jo det med at overdrive størrelsen på deres fangst.

Ned i størrelse

25,3 kg, cirka 1,60 meter lang, mellem 3-5 år gammel og en rigtig flot én af slagsen. Sandsynligvis fanget med stang - og i farvandet ud for Sydafrika for et halvt års tid siden. Sådan lød bedømmelsen fra Rune Kristiansen, marinbiolog og kurator i Kattegatcentret. Han ærgrer sig ikke over, at man er gået ned i størrelse - for så kan man sandsynligvis beholde den i længere tid.

”Vi har savnet en sandtigerhaj i hajtanken, så vi er rigtig glade for, at det er lykkedes os at finde en passende efterfølger til vores ’grand old man’,” fortæller Rune Kristiansen.

Sandtigerhajen blev fragtet med lastbil fra De Jong Marinelife i Holland til Kattegatcentret, hvor den ankom i et specialbygget kar. Med i bilen var også kasser med andre fisk - primært koralfisk. En tur på knap 12 timer, og både transport og modtagelse gik helt efter planen. De Jong har leveret fisk i mange arter til Kattegatcentret gennem alle 25 år - og er Europas største virksomhed inden for den specielle branche.

”Sandtigerhajen klarede turen rigtig godt og blev løbende tilset af eksperten fra De Jong Marinelife. Da den ankom til Kattegatcentret, blev den efter en times akklimatisering stille og roligt løftet over i en båre og videre op i hajtanken, hvor to dykkere stod standby, hvis der skulle opstå problemer. Vi vil de kommende dage holde den under opsyn, men det ser ud til, at den allerede har fundet sig rigtig godt til rette,” fortæller Rune Kristiansen.

Vigtig ambassadør

Sandtigerhajen får en helt særlig formidlingsrolle i sine nye omgivelser.

”Alle vores hajer er ambassadører for hajerne i det fri, og her får sandtigerhajen en helt central rolle, da den er blandt de mest beundrede af alle vores hajer. Den kommer til at være kilde til et hav af fortællinger og ikke mindst udbredelse af vigtig viden om hajer og deres beskyttelse,” siger Rune Kristiansen.

Selvom Kattegatcentret via medlemskabet i verdens største zoo- og akvarieorganisation (EAZA) deltager i vigtige avls- og udvekslingsprogrammer, har det ikke været muligt at overtage en sandtigerhaj fra et andet akvarium.

”Vores mål er at begrænse indsamlingen af dyr fra naturen så meget, som overhovedet muligt. Men for nogle arters vedkommende – heriblandt sandtigerhajer - har man endnu ikke den fornødne videnskabelige viden til at få succes med avl, og så er alternativet at skaffe et begrænset antal fra naturen,” fortæller Rune Kristiansen.

Indhentning af sandtigerhajer fra naturen kræver dog helt særlige tilladelser, og der er kvoter på antallet, som må indfanges. På den måde sikres det, at fiskeriet foregår bæredygtigt.

Publiceret 16 May 2018 14:34

SENESTE TV