Godt nytår:

Hjerte løft din glædes vinger

Af
Af sognepræst Susanne Munk Hjørlund

Nimtofte-Tøstrup:

“En af julens store glæder er, at vi skal synge alle de gode julesalmer. De sidste par dage har mange af os været i kirke, hørt juleevangeliet og sunget de fantastiske julesalmer. Salmerne gør noget ved os, - ved os alle! Dette fornemmes bredt ved juletid, hvor selv de mest kirkefremmede synger med på et Barn er født i Betlehem, og har man tabt tråden under juleprædiken, fordi tankerne strejfede eller børnene sad uroligt på kirkebænken, så gør det ikke så meget, for julesalmerne synger budskabet ind i vore hjerter. Det er det fantastiske ved julesalmerne, de bærer budskabet med sig, og rører os, dér hvor det talte ord ikke når ind.
Én af mine yndlingssalmer er salmen Hjerte løft din glædes vinger DDS 114, og den er kommet til at fylde mere jo ældre jeg er blevet. Salmen er skrevet af Paul Gerhardt i 1653. Paul Gerhardt var præst i en lille by Mittenwalde i nærheden af Berlin, og her havde trediveårskrigens ødelæggelser og plyndringer samt pesten nærmest tømt sognet. Kun 42 ud af 245 husstande var tilbage. Salmen er en trøsteprædiken holdt på denne dystre og knugende baggrund. Tidens stier var i sandhed tunge at betræde, og Gerhardt selv blev ikke forskånet, han mistede 4 ud af fem børn. Alligevel lyser Gerhardts salme af håb og tiltro til Gud. Gerhardt taler til trøst. Alene første linje:
”Hjerte løft din glædes vinger. ”
Det er et løfterigt billede. Billedet er glæden i hjertet, der giver vinger, det er englevinger over den sorte døde muld, underfuldt, for her lod Kristus sig føde. Dét er det glædelige budskab; at Kristus lod sig føde. Og det betyder, at kærligheden kom til verden, givet os som en skat, en kærlighed der er stærkere end døden.
I salmen bliver nøden og sorgen personligt vedkommende, for her tales direkte til de fattige og arme, som går på de tunge stier. Stands, lyder det, stands og hør; for her midt på den mørke og nådesløse sti, lige her er der en dør ind i Guds hus. Døren åbner sig, og derinde vælter lyset frem og oplyser enhver, som står derude i mørket. Stands og hør, der er en udvej, en dør ind til et rum med fred, som ingen sorg kan røre.
Med salmen vil Paul Gerhardt lade glæden trodse elendigheden. Derfor taler den til de mange gennem hvert enkelt hjerte, så det almene – nøden, fattigdommen, de tunge sorger – bliver personligt vedkommende. Hver har sit at bære, men salmen samler de tunge stier til en fælles himmelvej, og bliver således en menighedssalme, der tør og vil håbe.
 
Hjerte, løft din glædes vinger!
Over muld
underfuld
englesangen klinger;
hør og mærk de toner søde,
Himlen nydt
melder nyt
Kristus lod sig føde.
 
DDS 114

Publiceret 31 December 2017 12:16

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV