Kirke:

Engelsk juletradition er populær

”De ni læsninger” hedder en musikgudstjeneste i adventstiden, der kombinerer musik, sang og korte bibelhistorier, og som også kirker i Syddjurs har taget til sig efter engelsk forbillede

Af
Af Morten Bay-Mortensen

Mange elementer i den danske jul har deres oprindelse i andre lande.  Såvel adventskransen som juletræet er kravlet over grænsen fra Tyskland og en særlig engelsk inspiration har også vundet indpas i de danske kirker, nemlig ”De ni læsninger”.
Med sin helt særlige rytme, hvor læsninger veksler med musik og salmer, er det blevet en stemningsfuld juleoptakt, som mange deltager i som et fast indslag i juleforberedelserne.

Plads til variation

I år er der fire kirker i Syddjurs som indbyder til De ni Læsninger, der ikke er mere stram i formen, end at lokale indslag kan indpasses, ligesom læsningerne kan variere.
Det kan være præster og andre fra menigheden og som står for tekstoplæsningen, som det f.eks. sker i år i Nødager, Hornslet, Hyllested og i Ebeltoft kirker, sidstnævnte i samarbejde med elever fra Femmøller Efterskole.
Musikalske indslag med kor og Luciaoptog er også på programmet et par steder, og i det hele taget er der plads til at lege lidt med formen, uden at højtideligheden går tabt.

Berømt kor i Cambridge

Skikken med at lade bibelhistorie gå hånd i hånd med salmer og musik, korsang og orgelmusik er kommet ind fra England. Den stammer fra den såkaldte Festival of Nine Lessons and Carols, der går tilbage til julen 1880.
De ni læsninger forbindes ikke mindst med gudstjenesten i King's College Chapel i Cambridge, der siden 1918 er blevet afholdt hver juleaften.
De meget smukke Christmas Carols synges af det berømte kor King's College Choir, som også kan bevæge mange danskeres julehjerter.

Fører frem til julen

Den røde tråd i De ni Læsninger er, som titlen antyder, ni udvalgte historier fra Det Gamle og Nye Testamente, som danner en samlet fortælling.
De korte tekster af bl.a. profeten Esajas og evangelisten Lukas beretter om Guds skabelse af jorden og de første mennesker, videre over syndefaldet til profetier om verdens frelser og udvælgelsen af Maria som mor.
Beretningens højdepunkt er naturligvis Jesus-barnets fødsel i stalden i Bethlehem. 

4 kirker i Syddjurs indbyder i år til ”De ni læsninger”

Søndag den 10. december:

  • Nødager Kirke kl. 10.30
  • Hornslet Kirke kl. 14.00
  • Ebeltoft Kirke kl. 17.00

Søndag den 17. december:

  • Hyllested Kirke kl. 16.00 

Publiceret 09 December 2017 19:49

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV