Nationalparken:

Karen Blixens søster hentes frem fra glemmebogen

Grandnevø har samlet de bedste af Ellen Dahls tekster og fotograferet de steder på Mols, Karen Blixens lillesøster elskede så højt og kæmpede så hårdt for at bevare

Af
Af Lars Norman Thomsen

“Ellen Dahl og Karen Blixen er beslægtede, ikke blot kødeligt, men også ved tradition - Kierkegaards og Goldschmidts danske prosa! - og livserfaring. Ellen Dahl er værd at læse.”

Sådan skrev digteren og kritikeren Poul Borum i en artikel i Weekendavisen 1992.

'Tanne' alias Karen Blixen (1885-1962) opnåede verdensry som forfatter, mens hendes et år yngre lillesøster Ellen Alvilde Dinesen (1886-1959), kaldet Elle, i dag er glemt af de fleste trods Poul Borums - og andre før ham - anbefaling af det lille forfatterskab.

Det har hendes grandnevø, fotografen, musikeren og skribenten Morten Vilhelm Keller, (født 1957) sat sig for at lave om på.

Hvert øjeblik forventer man, at møde søstrene Karen Blixen og Ellen Dahl, Tanne og Elle, når man træder indenfor, hvor det emmer af historie og der var en gang. Hvis væggene kunne tale... Foto: Lars Norman Thomsen

Hvert øjeblik forventer man, at møde søstrene Karen Blixen og Ellen Dahl, Tanne og Elle, når man træder indenfor, hvor det emmer af historie og der var en gang. Hvis væggene kunne tale... Foto: Lars Norman Thomsen

Tilbage i Danmark

Han er aktuel med bogen 'Ellen Dahl - Mols og litteraturen' udgivet på Aarhus Universitetsforlag - blandt andet med støtte fra National Park Mols Bjerge.

“Jeg var kun to år, da min grandtante døde, så jeg har aldrig kendt hende. Til gengæld har min mor, Ingeborg Dinesen, fortalt mig meget om hende, og jeg synes, hendes forfatterskab fortjener at komme frem i nutidens lys,” siger Morten Vilhelm Keller, der efter at have boet i Spanien i en del år, nu er vendt hjem til Danmark.

Morten Vilhelm Kellers morfar, Thomas Dinesen, var lillebror til de to søstre. Lillebroderen var den eneste i søskendeflokken på fem, der satte arvinger i verden.

Related content

Ellen Dahls refugium

Morten Vilhelm Keller bor lige nu til leje i boligen på Nedre Strandkær i Mols Bjerge, som Ellen Dahl og hendes mands mand Knud Dahl købte af arkitekten Eigil Fischer i 1924. I?1951 skænkede Ellen Dahl gården til Naturhistorisk Museum. Længe inden da havde hun ladet jordene frede, cirka 150 hektar, og skænket den videnskabelige brugsret af dem samt et i 1938 opkøbt husmandssted til museet. Nu huser Nedre Strandkær Molslaboratoriet.

“Det smukkeste sted i verden,” kaldte Ellen Dahl landskaberne på Mols, som bjergtog hende for stedse.

Hun fik Egil Fischer til at tegne og bygge et sommerhus til hende på en solrig plet, som i dag er totalt omkranset af høje træer og vild natur. Havets brusen høres tydeligt. Huset står, som da det blev bygget. Kun tækkemanden har været forbi for at forny taget.

“Jeg går turen herned mindst en gang om dagen,” fortæller Morten Vilhelm Keller. Man forstår ham.

Nu er huset hans, men altid åbent for resten af familien.

“Jeg har så mange minder fra stedet,” siger han sagte, mens han åbner døren ind til et hus, der indvendigt stort set tager sig ud og er indrettet, som da grandtanten forlod det. Det var her, at Karen Blixen fandt ro til at skrive 'Syndfloden over Norderney' fra 'Syv fantastiske fortællinger'.

Related content

Pseudonymet Paracelsus

Morten Vilhelm Keller har udvalgt en række tekster, som Ellen Dahl skrev. Parabler kaldte hun dem. Hun skrev under pseudonymet Paracelsus.

Her et lille stykke, der meget fint beskriver HENDES Mols:
“Hør hvor Lærkerne jubler! Duerne kurrer allerede mellem Elletræerne. Dagen bliver varm, men endnu er Luften kølig, bidende frisk, ikke en Vind rører sig; men ned gennem Dalstrøgene driver Taagerne som hvide Skibe, der sejler forbi, og kun i Skyggesiden af Krattet vil Duggen blive liggende som et glinsende Sølvbælte langs engen.” (fra Parabler, 1929).

Publiceret 08 December 2017 17:45

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV