KV17 - debat Syddjurs:

De unge er vores fremtid - lad os vise det aktivt

Af Ebba Grethe Møgelvang Laursen, lokalformand Dansk Folkeparti Syddjurs, kandidat til KV17:

"Stem en tidligere iværksætter ind i byrådet.

Lad mig nævne følgende virksomheder som jeg alene, og nogle sammen med min afdøde mand har startet.
Elektronikfirma. Investeringsfirma, printfremstilling, fabrik indenfor metalindustrien - eksport, helseklinik, detailforretning, forlag, galleri.

Det at være en ildsjæl og iværksætter er en helt speciel kultur. Det fortsættes pt. som frivillig i min hjemby. For er man vant til at skabe og udvikle ideer, så stopper man aldrig med den form for tankevirksomhed.

Skabertrang er nemlig et gen der kører derudaf, uanset alder og virke.

Nu mangler vi, at de  unge får lærepladser. Derfor tænker jeg sådan her.

Lærepladser og job skaber velfærd.
Unge er vores fremtid. Lad os koble det sammen. Vi skal skabe vækst.
Om ganske få år mangler vi ca. 44.000 faglærte medarbejdere. I 2025 viser statistikken, at tallet er på ca. 70.000.

Derfor er det et vigtigt område at beskæftige sig med.

Jeg mener, at vi fremadrettet er nødt til at få skabt lære- og praktikpladser nok i industrien og alle andre faggrupper, for at få uddannet flere unge.

Vi må skabe bedre vilkår for små og mellemstore virksomheder, så de også kan få råd til at have lærlinge, så de kan skabe de pladser som er nødvendige i vores samfund.

F.eks. indenfor Dansk Metal er arbejdsløsheden lige nu på ca. 2,6 procent, og det skal der naturligvis gøres noget ved.

Kommunernes jobcentre bør udnytte de muligheder, der ligger inden for efteruddannelse af arbejdsløse, således at disse kan udfylde de huller, der er inden for visse faggrupper. Arbejdsløse skal i gang igen hurtigst muligt. Det er alt for dyrt at lade folk gå ledige. Folk skal da i gang igen, de skal have sig et netværk.

Kommunerne bør sætte sig visse mål for, hvor mange arbejdsløse man vil have på efteruddannelse. Jobcentre skal i gang med at udnytte muligheden for at sende arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere i efteruddannelse hurtigt.

Det bør ske på tværs af kommunegrænser og regioner.

Skaber vi flere lærepladser, skaber vi også mere velstand i samfundet.

Vi må have de unge ud i virksomhederne, frem for at de er i skolepraktik for færdiggørelse af deres uddannelse.

Virksomhederne har siden krisen begyndte i 2008 sparet så meget på ansættelse af lærlinge og praktikanter, at vi nu står i en akut krise. Grundet det, er der nu heller ikke nok unge som søger ind på erhvervsuddannelserne.
Kort sagt - der er skabt en OND cirkel.

Ifølge Metal manglede der i februar 2017 i alt 11.510 lærlinge og praktikpladser.

Mit forslag er, at kommunen fremover opretter sociale klausuler om, at virksomheder som får offentlige udbud skal oprette x antal praktikpladser. Kommunen skal så følge op på dette fremadrettet.
Kommunen bør også kortlægge, hvordan de selv skaber lærlinge- og praktikpladser sammen med virksomhederne.

Det er tvingende nødvendigt, at vi får skabt en balance med erhvervspolitik i vores kommune, som også giver job.

Kommunen kan aktivt tage del i denne udvikling ved at sikre gode vilkår for industrien, og evt. indrette den kommunale service med omtanke på, at mindre virksomheder kan udfylde de jobs der skal laves.

Syddjurs Kommune bør derfor ansætte en vækst- og erhvervsvejleder, der primært tager sig af de unge, skaber kontakt med virksomheder, og det bør være således at et firma kun skal henvende sig et sted for at få skabt kontakt om arbejdskraft.
Vi ligger i et typisk landdristriktsområde, her er gode muligheder for at skabe små og mellemstore virksomheder, fordi huslejen er billig, og arbejdskraften kan finde boliger til gode priser.
Der er brug for jeres opbakning til mig, så vil jeg arbejde for de unge og uddannelser. Et kryds på mig tirsdag 21. november, er et kryds på en politiker med social tilgang, og lyst til at styrke uddannelser, erhvervsliv, udvikling og skabe vækst og arbejdspladser.

Publiceret 19 November 2017 16:30

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV