KV17 - debat Syddjurs:

Må vi så bede om kammertonen, tak

Af Anita Søholm (A), kandidat til KV17:

“Som nyopstillet politiker undrer det mig, at tonen er så barsk i den politiske valgkamp i Syddjurs. Der er jo naturligvis forskellige holdninger til de debatterede emner i valgkampen. Os der er opstillede kandidater, må så efter min mening - på velargumenteret vis, formidle dette budskab ud til vælgerne.

Når vores borgmester Claus Wistoft begynder at bruge ord som “at tvangsfodre vores børn og ældre med økologi” i debatten, hopper kæden af for mig. Jeg får associationer til mennesker eller dyr, der får ført et rør via næsen til mavesækken, for på den måde at tvinge dem til at modtage næring.

Efter min mening, bør vi politikere have et sprogbrug og en retorik i valgdebatten, som andre borgere kan spejle sig i. Efter borgmesteren har dæmmet op for den barske tone, så er der kommet flere debatindlæg til i samme barske tone fx fra Dansk Folkeparti.

Vi har nu i en del år arbejdet på, at børn og unge i institutioner, skoler og på ungdomsuddannelser taler pænt til hinanden og til lærere og pædagoger. Og vi tager afstand fra de borgere, der bruger grimme gloser overfor medarbejderne i kommunen. Bør vi så ikke som politikere gå foran i valgkampen og have en pæn tone i debatten? Vi skal jo nok få vores budskab ud på den ene eller anden måde, selvom det jo nok giver mere opmærksomhed, når de barske gloser tages i brug.

Retorik er jo netop læren om hensigtsbestemt mundtlig og skriftlig fremstilling. Men det er, som Aristoteles også fremhæver, ikke ligegyldigt, om man siger tingene på den ene eller den anden måde. Der vil altid være én, der er bedre end andre, hvad enten vi bruger logik og begreber eller intuition og billeder.”

Publiceret 16 November 2017 06:00

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV