KV17 - debat Syddjurs:

Vi skal hjælpe hinanden med at skabe tilflytning

Af Louise Juul, Holmbjergvej 71 8420 Knebel:

"Don't ask what Syddjurs Kommune can do for you. Ask what you can do for Syddjurs Kommune….og selvfølgelig skal vi have flex taxa, så vores unge kan komme til og fra storbyerne om natten.

- Vi skal hjælpe hinanden med at skabe tilflytning og et godt levested for alle i Syddjurs Kommune.

I fredags blev jeg inviteret af journalist Rasmus Scharling Toft fra DR P4 med spørgsmålet: ”hvad oplever du, der motiverer frivillige til at gøre en indsats for at skabe udvikling i landområderne”. Spørgsmålet blev stillet, fordi kommunerne i rundt om i landet er vældige optaget af, at få motiveret frivillige til at hjælpe med at skabe den velfærd, som kommunerne især i landområderne ikke har råd til.

Rasmus S. Toft's indslag i radioen mandag eftermiddag den 14.11 var klippet og redigeret på en måde, som var ganske ordentligt i modsætning til det, man ellers kan opleve, når journalister nærmest laver overgreb på, såvel den interviewede, som på den gode historie.
Måske det hjælper, at Rasmus selv bor i Syddjurs Kommune og ved hvad det gør ved potentielle tilflyttere fra lækre Risskov, når en journalist og dennes kameramand vælger, at tage billede af den faldefærdige facade i Vrinners og bruger overskriften: flyt til Mols – de er i gang med at vende afvikling til udvikling. Jeg er ret sikker på, at de ikke tænker: ”Fedt nok, lad os komme derud med det samme”.
Ikke desto mindre var der pointer i indslaget, som ikke blev uddybet. Pointerne kan høres på P4.

(eller find den på Mols i Udviklings facebookside: https://www.facebook.com/search/top/?q=mols%20i%20udvikling.)

Her er uddybningen:

Når kandidater til et kommunevalg ikke ændre sin tænkning, men bliver ved med at stille spørgsmålet:
”hvad ønsker I borgere jer mere af”og lover guld og grønne skove, så stimulerer borgernes opfattelse af, at velfærden i vores samfund er noget vi har krav på; noget kommunen sørger for, fordi vi betaler vores mange skattekroner.

I vores eget land og rundt om i verden er der historisk blevet talt rigtig meget om, hvor mange penge danskerne betaler i skat. Og når man som dansker ude i verden fyldes af nationalfølelse, så bryster vi os også af de gratis gode skoler, de gratis gode sundhedssystemer, de gratis lækre motorveje, de gratis gode plejehjem etc., som andre lande kigge langt og misundeligt efter.

Når vi udtaler os ”inden for huset 4 vægge” (læs: Danmark), så er vi dog ikke sene til at brokke os over den manglende velfærd, som vi synes vi har ret til, og som vi mener kommunerne og staten skal levere, når vi nu betaler så frygtelig mange penge i skat.

Jeg gider ikke undersøge fakta, men har dog hørt andre - der undersøger fakta – udtale, at vi er alt for få mennesker i vores land til at betale for den velfærd, der er behov for i vores land. Med mit blotte øje kan jeg faktisk også selv se, at der synes at være betragtelig flere mennesker over 70 år, end der var, da jeg var barn.
Og jeg kender ikke mange 70 årige, der arbejder og betaler til kassen. Jeg skælder ikke ud på de ældre…jeg er selv på vej…men faktum er, at vi bliver ældre og ældre og har således flere år i livet til at nyde livet… og det koster penge.
For at gøre en lang historien kort, så er der brug for: FRIVILLIGHED.

Er der nogle politikere, der tør tage den snak? Er der nogle, der tør hjælpe os borgere med at forholde os til, at vi IKKE kan få den velfærd vi ønsker gennem de skattekroner vi betaler, for de rækker ikke.
Og hvem gider betale mere i skat? Jeg gider ikke!

Men jeg gider godt arbejde sammen med andre borgere i min landsby, om at få skabt et fedt sted at leve, hvis:
- der er en kommune, der forklare mig hvorfor jeg skal gøre det, i stedet for at love mig guld og grønne skove og hvis der er nogen, der spørger mig pænt om jeg vil og hvis der er nogen, der værdsætter den indsats jeg laver og hvis der er andre, der gider være med og hvis min kommune bakker op om det og hjælper til. Så gider jeg godt være frivillig og bruge min fritid på det.

Men jeg gider faktisk ikke gøre det, hvis:

- politikerne og kommunen bliver ved med at love mig guld og grønne skove – skove der ikke findes mere, men som er en saga blot! Hvis min frivillige indsats altid skal tage afsæt i en indignation over den manglende velfærd, som politikerne har lovet os og som vi derfor føler vi har ret til. Jeg gider ikke, fordi sådan et afsæt er negativt, surt og anklagende. Jeg gider ikke, fordi afsætte handler om at få raget til sig, at få snablen ned i kommunekassen og kæmpe om de få penge; mod andre ligeså sølle landsbyer i kommunen. Jeg gider ikke, fordi sådan en kamp ofte er ensom og giver frygtelig mange lussinger i opstarten og det gider jeg ikke, fordi det virker så latterlig dumt, når den anden vej er så meget mere konstruktiv, positiv og fyldt med energi og kræfter.

Så kære kandidater: fat nu mod og før jeres valgkamp på et realistisk grundlag og vær med til at ændre vores ældgamle indstilling, troen på og følelses af, at vi har krav på, at få velfælden serveret.

P.S. og så sørg lige for at få sat penge til side til flextaxa til de unge mennesker. Lidt strategisk tæft må man trods alt stadig gerne præstere: hvilke unge regner I med, der gider flytte til landet, hvis de skal betale 500 kr. for at komme i byen, eller alternativt blive hjemme og gå en tur på den gule rute i Mols Nationalpark."

Publiceret 15 November 2017 08:32

SENESTE TV