Borgmester Claus Wistoft (V), Syddjurs Kommune. Foto: Lars Norman Thomsen

Borgmester Claus Wistoft (V), Syddjurs Kommune. Foto: Lars Norman Thomsen

KV17 - debat Syddjurs:

Er det rundkredspædagogik og konsensus du vil, Kirstine Bille?

Af Claus Wistoft (V), borgmester i Syddjurs - kandidat til KV17:

“Min borgmesterkandidatkollega fra SF, Kirstine Bille, giver i disse dage udtryk for, at hun vil være bedre til at lede Syddjurs Kommune end undertegnede, da hun vil lede kommunen som et fællesskab og ikke som en virksomhed, som man må forstå, at jeg åbenbart gør…

Egentlig takker jeg for den konstatering, da Syddjurs Kommune jo sådan set har et cvr-nummer, betaler moms og 3.000 dygtige ansatte, som hver eneste dag ikke skal være et sekund i tvivl om, hvad lige nøjagtig deres opgave er. Det står dog helt uklart for mig, hvad Kirstine Bille mener, og hvorfor man ikke må betegne Syddjurs Kommune som en virksomhed i dagligdagen?

I min optik er hele Syddjurs Kommune et fællesskab, som har en fælles servicevirksomhed. For at kunne levere mest mulig service for pengene, har virksomheden i den grad brug for både de dygtigste medarbejdere og den dygtigste ledelse, man kan opdrive. Enhver virksomhed – privat som offentlig – er et fællesskab. Det vigtige er dog, hvad målet er for virksomhedens fællesskab.

I Syddjurs Kommunes tilfælde er det at levere så meget service som muligt, inden for den økonomi som er tilstede. Kommuner har i ledelsesformen et pænt stort tidsforbrug og mødeaktivitet i MED-strukturen (medarbejderinddragelse) – også langt større end de fleste private virksomheder, men det fungerer godt og er konstruktivt.

Jeg har spurgt Kirstine Bille, hvad hun mener, uden at få et svar – skal alle beslutninger drøftes i en rundkreds?

Eller hvordan skal det lige forstås? Det vil i øvrigt være i direkte kontrast til Kirstine Billes egen borgmestertid, hvor hun f.eks. som medlem af Kommunernes Landsforenings bestyrelse var med i beslutningen om at lockoute lærerne, inden SF og S i den daværende regering fremlagde lov 409 til beslutning, uden synderlig dialog med fællesskabet.

Ledelse af en politisk drevet organisation er anderledes end ledelsen af en privat virksomhed, ja, men ledelsen bør ikke være det fjerneste anderledes på tydelighed i strategi, mål og arbejdsstrukturer. Kompetencefordelingen mellem politikere og forvaltninger er også afsindig vigtig for at levere god service til borgerne.

Jeg forstår selvfølgelig godt, at det er lidt ubelejligt for Kirstine Bille, at kommunen som virksomhed går godt, men det gør den netop, fordi der er klarhed for den enkelte, endda i en sådan grad, at vores sygefravær for alvor forbedres her i 2017.

Så hvad mener du egentlig, Kirstine? Vil du gerne lede Syddjurs Kommune, som du gjorde tidligere, og hvorfor er ”virksomhed” et fy-ord i SFs bog, og hvori består forskellen ?”

Publiceret 14 November 2017 09:11