KV17 - debat Syddjurs:

Stoler vi ikke på vores drikkevand i kommunen?

Af Thøger Pauli, kandidat til KV17 for Enhedslisten Syddjurs:

“På et netop velbesøgt valgmøde i Ryomgaard søndag blev der selvfølgelig snakket om grøn omstilling. Alle kandidater kunne stort set gå ind for dette, hvortil Wistoft bemærkede, at det var der jo ikke noget nyt i, og at han havde været økologisk landmand bl.a. på Ny Ryomgaard.

Nu er det jo meget godt, at der er bred enighed om, at det er godt med grøn omstilling, men enighed er ikke nok. Det er handling, der tæller. Men jeg er alvorligt bekymret for vores drikkevand i kommunen, da det kommer frem, at et nyt stof, som man er begyndt at teste på, forekommer i flere drikkevandsboringer.
Det er et pesticid (desphenyl-cloridazon), som man tidligere har brugt til roedyrkning, men nu er holdt op med at bruge. Det er ikke farligt – man kan højst få lidt ondt i maven, hvis det forekommer i større mængder, og man skal bare lade være med at drikke så meget vand. Men vi skal jo netop drikke rigeligt vand for at passe på vores helbred. Mindst 1 liter pr. 40 kilo legemsvægt. Så kan man selv regne ud, hvor meget man skal indtage, og det ville da være grotesk, om vi ikke kunne drikke vand fra hanen, men skulle købe det på flasker.
Bemærkelsesværdigt er det dog, at samtlige kandidater i panelet drik flaskevand. Stoler vi ikke på vores drikkevand i kommunen?
Der er pesticider i drikkevandet, men Per Dalgaard forsikrede, at vi ikke skulle være bekymrede. Der var styr på prøverne, og der kunne gå op til 50 år, før det dukkede op i drikkevandet, da der nogen steder var nogle lerlag, det skulle passere. Jo tak, men hvad så med det, der er på vej, og som vi så først opdager om nogle år.
Pesticider kommer ikke fra økologisk dyrkning, det er helt klart. Kun 10 procent af de dyrkede jorder på Djursland er økologiske og 90 procent er konventionelt dyrkede. Det er simpelthen en trussel mod vores grundvand. Hertil kommer det haveejere sprøjter deres haver og fortove med. Det går ud over drikkevand og insektmængden og forstyrrer alle dem, der skal leve af dette.
Stop for udledning af giftstoffer, så vi sikrer vores drikkevand mm.
Skål i vandværksvand.”

Publiceret 12 November 2017 21:05

SENESTE TV