Politik:

Nyt forslag skal stoppe beplantning af birketræer

Af
Af Alexandra Bach

Politik Birkepollen er hvert år til gene for mange danskere, der lider af pollenallergi. Det ønsker Socialdemokratiet at lave om på. Derfor har Allan Gjersbøl Jørgensen foreslået Norddjurs Kommune, at, de fremover undlader at plante birk på veje, i parker og på pladser, hvor borgerne færdes.
”Der er jo allergikere, som lider af birkepollen, og jo mindre birkepollen der er, jo mindre vil de her personer, der er allergikere komme til at lide,” fortæller han.
Men hvorfor kommer forslaget nu, spørger Lokalavisen.
”Jeg ærgrer mig faktisk over, at det ikke er før, men bedre sent end aldrig,” siger han og pointerer at det, at der snart er kommunalvalg ikke har nogensammenhæng med forslaget.
”Jeg er ikke naiv nok til at tro, at det politiske maskineri kan nå at have et forslag, der er færdigt på denne her side af valget. Jeg ved heller ikke, hvordan det går mig til valget., og løsningsforslaget vil givetvis være nogle andre eller jeg selv og nogle andre, der skal afgøre det. Så jeg tror ikke på, at det når at komme igennem, men når man får ideen, så skal det ud hurtigst muligt.”

Kom med på mødet

Derfor er Allan Gjersbøl Jørgensen også glad for, at forslaget allerede blev drøftet på et ekstraordinært møde, som kommunalbestyrelsen afholdte 28 juni.
”Jeg er bare heldig, at det kom med før sommerferien. På mødet var der mere snak, end jeg lige troede. Der var en hel del, som havde både positive og opklarende kommentarer. Blandt andet var der nogle, der påpegede, at der også er andre træsorter, som kan give allergi,” siger han.
Allan Gjersbøl Jørgensen fortæller, at næste skridt er, at forslaget kommer ind i Miljø- og Teknikudvalget, som får lov til at arbejde med det der.
“Hvordan de vil tage den op, det lader jeg, af respekt for udvalgsarbejdet, dem om. Men det er min forventning, at de vil behandle sagen på førstkommende møde i august efter sommerferien,” siger han.
Effekten ved tiltaget er ukendt, men Allan Gjersbøl Jørgensen henviser til, at Aarhus Kommune forventede en reduktion på op til 30 procent, da de foretog samme tiltag i 2015.
“Jeg kender jo ikke til, hvad effekten vil være for Norddjurs, men nu har jeg stillet et forslag med et ønske om at mindske genen,” siger han og understreger, at han godt ved, at birk findes allesteder.
”Jeg ved godt, der er birk over det hele i luften, men det gør det i hvert fald ikke bedre, hvis vi laver et nyt grønt område, at der så skal være birketræer uden om det her område. Det kunne jo være, at en anden træsort lige gjorde forskellen, for at folk med allergi faktisk kunne holde ud at være der. Så for mig vil der alt andet lige være en effekt, og jeg kan personligt ikke se forskel på, om der står et birketræ i vejensiden eller et andet, træ der ikke giver allergi,” siger han.

Publiceret 11 July 2017 08:00

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV