Historien om en ægte diva:

I Asta Nielsens fodspor

Kom tæt på den danske skuespillerinde Asta Nielsen, når Syddjurs Bibliotek inviterer til foredrag om stumfilmsstjernen

Af
Af Lars Norman Thomsen

Forfatteren, billedkunstneren og filmmageren Eva Tind har et ganske særligt forhold til Asta Nielsen. I 2016 udgav hun bogen 'I Astas skygge', hvor fortælleren, der også hedder Eva, flytter ind i en lejlighed på Gammel Kongevej i København og opdager, at hun bor i det hus, hvor Asta Nielsen blev født. Herefter bindes Asta Nielsens og Evas liv gradvist sammen af nysgerrighed og tilfældigheder.

Bogen har dannet baggrund for Eva Tinds film, 'En rød løber for Asta Nielsen', med blandt andre Bodil Jørgensen på rollelisten.
I sine bøger kredser Eva Tind ofte om temaer som identitet, kultur og tilhørsforhold, ofte i relation til hendes personlige historie.

Dette gælder også for hendes bog og film om Asta Nielsen, og der venter derfor også publikum en meget personlig fortælling om filmdivaen.

Ved arrangementet i KomBi fortæller hun om sit arbejde med bogen og sine særlige grunde til at lave filmen. Herefter vises dokumentarfilmen 'En rød løber for Asta Nielsen'.

Ville ikke leve i Hitlers Tyskland

Stumfilmstjernen Asta Nielsen (1881-1972) er den første og største diva, Danmark nogensinde har fostret. Samtidig var hun en usædvanlig rollemodel, der var kendt for sine overbevisende skildringer af stærke, frigjorte kvinder og for sit engagement i udviklingen af filmen som seriøs kunstart.

Asta Nielsen forlod sin datter i Danmark for at arbejde i Berlin, hvor hun etablerede sit eget filmselskab i en tid, hvor kvinder kæmpede for stemmeret og ligestilling. Men mens verden hyldede hendes talent, betragtede mange danskere hende stadig som en afviger, der ikke fortjente dansk anerkendelse. I 1936 vendte hun tilbage til Danmark, fordi hun ikke ville leve i Hitlers Tyskland, og dermed sluttede hendes filmkarriere.

Hun levede de sidste 36 år af sit liv i udkanten af det danske kulturliv, efterhånden kun omgivet af nogle få venner.
Arrangementet finder sted på KomBi 4.april kl. 19.
Billetter á 90 kr. på www.kombi.dk.

Publiceret 02 April 2017 11:18

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV