Kommentar:

Satanisk mesterværk

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

“Penge lyver aldrig de lugter kun lidt/nogen vil sikkert sige direkte fedt/noget hen af eau de Cologne (...),” synger CV Jørgensen i sangen 'Et satanisk mesterværk' fra albummet 'Vild i varmen'.

Man kom til at tænke på CV, da borgmester Claus Wistoft (V) på sidste byrådsmøde gav los for, at en simpel efterretningssag om udviklingen i kommunens likviditet udviklede sig til en længere politisk debat om kommunal kassebeholdning og servicerammer.
Kommunens likviditet er en indikator for økonomiens sundhedstilstand og robusthed i forhold til højere udgifter eller færre indtægter end det, der kan forudses. Likviditeten fortæller samtidig om kommunens råderum til at prioritere nye eller andre indsatser.
Bedømt på den nuværende kassebeholdning, over 200 mio. kroner, er Syddjurs økonomien i god gænge.
Politisk er der sat en gennemsnitlig underligger, der hedder 150 mio. kroner.
Det har fået nogle politikere til at tro, at man bare kan hive rede pengesedler op fra kassen og hælde dem ud til drift. Der er fortsat enkelte, der tror, at økonomien hænger sådan sammen, afslørede debatten.
At fortælle de pågældende noget andet, vil være spildte guds ord på Balle Lars. Derimod er det langt mere interessant at få politiske bud på, hvor det økonomiske råderum, der er i Syddjurs økonomien, kan investeres i de kommende år. Det er en helt oplagt en diskussion med borgerne værdig under valgkampen frem mod kommunalvalget tirsdag 21. november 2017.
En anden indikator for, at det går bedre end længe med Syddjurs økonomien, er det forhold, at Syddjurs i Budget 2017 er en af kun fem kommuner i Region Midtjylland, der opfylder sin tildelte serviceramme.
Hvad betyder det så for borgerne i Syddjurs, når en kommune udfylder sin serviceramme? Det betyder, at kommunen med Budget 2017 bruger så mange penge, som kommunen må på service.
Men det kan kommunen kun gøre, fordi den har indtægter nok til at finansiere de udgifter som servicerammen giver plads til. Reelt er det et udtryk for, at Syddjurs økonomien ikke længere er betændt som tidligere. Illustreret ved, at politikerne endog tager 6,7 mio. kroner op fra kassen i 2017.
Hvad er der så økonomisk råderum til i 2018 og årene frem? Det handler diskussionen reelt om.

Publiceret 16 March 2017 12:20

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV