Foredrag:

I fangeskab hos Islamisk Stat i mere end ét år

Daniel Rye Ottosen fortæller om at være fanget af Islamisk Stat

?To dage efter, at Daniel Rye Ottosen i maj 2013 første gang rejste ind i Syrien, gik det galt. Den unge mand fra Give i Midtjylland drømte om at blive fotograf og tog til landet i opløsning for i billeder at vise borgerkrigen og den humanitære katastrofe for de mange flygtninge i Tyrkiet og det nordlige Syrien. Men han blev selv gidsel i konflikten – bogstaveligt talt.

Onsdag 22. februar kl. 19 står Daniel Rye på scenen i centersalen i Pavillonen i Grenaa og fortæller om 398 døgn i Islamisk Stats varetægt. Det er FOF Djursland, der arrangerer i samarbejde med Djurslands Bank.

Daniel Rye blev holdt som gidsel sammen med 23 andre vestlige gidsler i Raqqa, Islamisk Stats hovedby i Syrien. Daniel Rye var det sidste gidsel, der slap ud i live. Det skete 19. juni 2014. I sommeren 2014 dræbte Islamisk Stat de tilbageværende gidsler, blandt andet ved TV-transmitterede halshugninger.

Ifølge Berlingske, som fulgte forløbet tæt, krydsede Daniel Rye grænsen mellem Tyrkiet og Syrien 15. maj 2013, men samme nat tog han tilbage og overnattede i Tyrkiet. 17. maj tog han igen til Syrien, hvor han samme formiddag blev tilbageholdt sammen med sin tolk og sin chauffør, mens han forsøgte at få tilladelse til at fotografere i en by. Tolken og chaufføren blev begge løsladt kort efter.

Ti måneder senere skrev familien en appel til venner og bekendte om at hjælpe med at skaffe en høj, men uspecificeret løsesum. De danske myndigheder kunne og ville af princip ikke hjælpe med økonomisk støtte til løsesummen. Daniel var tidligere gymnast og blandt andet gymnastikmiljøet i Danmark gik ind i det hemmeligholdte arbejde med at indsamle løsesum.

Daniel Rye fortæller nu hudløst ærligt om de 13 måneder i Helvedes forgård, og om hvor svært det er at vende tilbage til en almindelig tilværelse igen. Der allerede solgt rigtig mange billetter, så vil man være sikker på en plads, så er online billetkøb nødvendigt på www.fof-djursland.dk.

Publiceret 16 February 2017 14:47

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV