Kommentar:

New Public Management

Af
Af Lars Norman Thomsen

"Tre ord, der har vundet indpas i det kommunale New Public Management-sprog: samskabelse, italesætte og dialogmøde.

Alle tre gloser bliver anvendt med stor flid i skoledebatten i Syddjurs, og man kunne føje endnu flere til, før man hiver fat i brækposen.

Sognepræst Mikkel Wold skrev på et tidspunkt en hylende morsom kronik i Berlingske Tidende, hvor han hudflettede hele arsenalet af New Public Management-gloser med en opfordring til medarbejdere i både den offentlige og private sektor om at råbe højt og inderligt ”Bullshit Bingo” hver gang en leder eller politiker siger et af de nævnte ord.
Der skulle være en god chance for at få pladen fuld, som Mikkel Wold udtrykte det. I Syddjurs er det især ordene samskabelse, dialogmøde og italesætte, der går igen, når embedsmænd og visse politikere skal udtrykke sig i kodesprog. De pågældende tænker ikke over det, fordi de er blevet sovset godt og grundigt ind i hele dette hersens New Public Management-sprog og ikke kan lægge det fra sig. Det er karakteriseret ved, at ordene og vendingerne er betydningsløse, men udelukkende benyttes af topembedsmænd og politikerne – og nu også skolebestyrelsesmedlemmer - fordi de tror, at det giver dem en aura af storhed og gør dem betydningsfulde.
Den rumænsk-franske dramatiker Eugène Ionesco, 1912-1994, foreslog for mange år siden i et indlæg i Politiken, at ordene skulle sendes til rensning, fordi de havde mistet deres oprindelige betydning.
Det var godt nok før de nuværende grønskollinger, der excellerer i New Public Management-sproget endnu havde smidt bleen, så de er lovligt undskyldte. Næste gang du hører eller læser (også i denne avis), at nu har Syddjurs Kommune igen indkaldt skolerne til dialogmøde eller betoner vigtigheden af at italesætte bekymringen for, at børnetallet falder eller siger at kommunens mål i fremtiden er samskabelse, så skrig din galde ud.

De forskere, der i sin tid lancerede New Public Management som den største åbenbaring i verdenshistorien, er så vidt vides ved at trække i land. Måske fordi de også har set, hvad teorien har ført med sig af sproglige kvababbelser."

Publiceret 17 March 2016 15:05

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV