Kolindsund:

Wistoft har ikke ændret syn på Sundet

Syddjurs borgmesteren, der selv boede 22 år i Sundet, anerkender dog, at debatten er blevet mere kvalificeret

Af
Af Lars Norman Thomsen

Min mening om Sundets fremtid er den samme, som den altid har været - nemlig at det er offentligheden, der suverænt bestemmer, hvorvidt søen skal genskabes eller fødevareproduktionen fortsætte, og at det alene er politisk beslutningskraft og økonomi, der afgør lodsejernes indstilling hertil,” skriver Syddjurs borgmester Claus Wistoft (V) i den seneste udgave af Kolindsund AVIS, der netop er kommet på gaden som altid med Kolindsunds Venner som udgivere.

Længe før Claus Wistoft gik ind i politik, var han en flittig deltager i debatten om Kolindsunds fremtid, som repræsentant for landmændene.

Claus Wistoft købte sundgården Søholm i 1985, som han drev frem til 2008, da han solgte Søholm og den nærliggende Søbygaard for året efter at gå aktivt ind i politik som Venstres spidskandidat i Syddjurs.

“Noget af det helt særlige ved at være landmand i Kolindsund, ud over jordens muligheder, er den ro og det liv, som også i dag findes derude. Det er bestemt ikke den golde “hvedeørken”, som nogen ynder at kalde området, og Sort Sol er heller ikke et nyt fænomen,” skriver borgmesteren.

Kolindsunds Venner afholder offentlig møde og generalforsamling i Kulturhuset Pavillonen i Grenaa tirsdag 15. marts klokken 19

Kolindsunds Venner afholder offentlig møde og generalforsamling i Kulturhuset Pavillonen i Grenaa tirsdag 15. marts klokken 19

Det er blevet bedre

Kolindsunds Venners fremkomst på scenen i 1999 og foreningens tanke om at genskabe Jyllands største sø i Kolindsund var en rød klud i ansigtet på landmændene, herunder Claus Wistoft.

Man træder ingen for nær ved at skrive, at Wistoft & co. anså Kolindsunds Venner for en flok natur- og miljøfantast-er af den venstresnoede slags med højtflyvende tanker uden grobund i virkeligheden.

Debatten er dog blevet mere kvalificeret, indrømmer borgmesteren: “(...) om end det fortsat ikke er viden, der belaster alle indlæg.” Claus Wistoft havde dog gerne set, at Kolindsunds Venner langt tidligere havde taget en dialog med landmændene.

“Det er selvfølgelig ikke for sent endnu, og da al dialog i min verden starter med respekt for hinanden, kunne det måske være et godt råd til Kolindsunds Venner,” skriver Venstre borgmesteren.

Bosætningspotentiale

Respekten for landmændenes ejendomsret og landbrugseksportens betydning for dansk nationaløkonomi er de primære årsager til, at Wistoft ikke ser gendannnelse af Kolindsund som sø, som det eneste saliggørende, selvom han også medgiver Kolindsunds Venner og andre, at søen kan blive et mekka for både fugle- og menneskeliv “i revitaliserede landsbyer langs bredden.”

Til gengæld stiller Claus Wistoft spørgsmålstegn ved, om det potentiale for turismen, som tilhængerne anfører, bliver noget at skrive hjem om: “Skal visionen en dag blive til noget, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at bosætning og et liv langs søen er det største potentiale, og det kunne måske også være en del af den nødvendige finansiering.”

En stor sag

Claus Wistoft slår til slut fast, at en gennemførelse af det ultimative Kolindsund-projekt er i en økonomisk størrelsesorden, som udelukker, at Norddjurs og Syddjurs Kommuner på nogen måde kan løfte det økonomisk.

Publiceret 09 March 2016 07:43

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV