Kommentar:

Historieløse kræmmersjæle

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

?"God tradition eller levn fra fortiden? Dronning eller præsident?

Spørgsmål, der jævnligt bliver stillet, når Kongehuset skal debatteres - og også bliver det lige nu i Syddjurs i forbindelse med Regentbesøget tirsdag 1. september 2015.

To byrådsmedlemmer har meldt pas. De vil ikke være med. De 25 øvrige vil gerne være med, men for fleres vedkommende sikkert sådan: “Hvorfor dog ikke?”

Enhedslistens Jesper Yde Knudsen følger konsekvent partilinjen, der ikke levner plads til et Kongehus.

SFs Jens Rasmussen synes - uden at være republikaner - at i omegnen af en million er for meget at brænde af på en enkelt dag, mens byrådet lige nu sidder og filer næste års budget til.

Andre byrådsmedlemmer og borgere mener, at Kongehuset er godt nok, når det kaster lys over kommunen og bringer den i overskrifterne en enkelt dag på de landsdækkende medier. Bvadr I kræmmersjæle, så hellere ægte republikanere, der mener, at Kongehuset er en anakronisme - basta.

Kongehusets værdi kan og skal ikke gøres op i penge.

Det er således ikke fra kontoen for støtte til erhverv og turisme, at Syddjurs Kommune skal finde pengene til besøget, selv om Lokalavisen har en begrundet mistanke om, at det er sådan, at direktionen og ledende politikere anskuer Regentbesøget.

Kongehuset og Danmarks historie spiller sammen på godt og ondt. Med Dronning Margrethes indtog i 1972 fik landet en begavet og vidende regent, som har formået at udvikle institutionen og fastholde en opbakning på over 80 procent af danskernes støtte til Kongehuset.

Kongehuset er en af de få institutioner, vi har tilbage i det danske samfund, som formår at samle hovedparten af danskerne i en tid, der har ændret sig med stor hast, siden Dronningen blev udråbt til hvervet af daværende statsminister Jens Otto Krag på Christiansborg Slotsplads.

Kongehuset (over-) lever ved sin ophøjethed. Det er selve institutionens opgave at kere om denne værdighed.
Dronningen er en upolitisk figur i det politiske spil, som hun fortsat i henhold til Grundloven er en del af. Og det er af stor værdi, at Danmark har et upolitisk statsoverhoved. Alternativet, en præsident med en fortid i partipolitik, vil aldrig på samme måde kunne samle nationen.

Derfor handler Regentbesøget ikke om kroner og ører og mere junk fra samme skuffe, men udelukkende om lokalt at vise opbakning til institutionen Kongehuset."

Publiceret 26 August 2015 21:16

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV