Aksel H. Hansens 100 års dag 10. februar 2010 blev mindet af fra v: Jytte Degn, Aksel H. Hansens datter, Norddjurs borgmester Jan Petersen, formand for S i Grenaa, Allan Gjersbøl Jørgensen, formand for Danmarks Afholdsforening Henning Sørensen og Frank Brogaard, Socialdemokratiet.
Dagen var også startskuddet på bogprojektet om den tidligere bykonge i Grenaa.

Aksel H. Hansens 100 års dag 10. februar 2010 blev mindet af fra v: Jytte Degn, Aksel H. Hansens datter, Norddjurs borgmester Jan Petersen, formand for S i Grenaa, Allan Gjersbøl Jørgensen, formand for Danmarks Afholdsforening Henning Sørensen og Frank Brogaard, Socialdemokratiet. Dagen var også startskuddet på bogprojektet om den tidligere bykonge i Grenaa.

Historien om en bykonge i Grenaa

Bogen om tidligere borgmester i Grenaa i perioden 1946-1976, Aksel H. Hansen, er nu klar til udgivelse

Af
Af Lars Norman Thomsen

Aksel H. Hansen var borgmester i Grenaa i samfulde 30 år i perioden fra 1946 og frem til 1976. En bykonge i ordets egentlige forstand gjort af samme stof, som myter er lavet af.

Som 27-årig blev han medlem af Grenaa Byråd i 1937, og i 1943 blev han formand for Socialdemokratiet i Grenaa. I efterkrigsåret 1946 blev han borgmester, da det for første gang lykkedes Socialdemokratiet at få absolut flertal i byrådet.

Den 10. februar 2010 ville den tidligere borgmester Aksel H. Hansen være blevet 100 år. I den forbindelse lagde Socialdemokraterne i Grenaa med nuværende Norddjurs borgmester Jan Petersen i spidsen en krans på den tidligere bykonges grav på Grenaa Kirkegård og satte samtidig skub i processen med at få lavet en bog om den forhenværende borgmesters liv og levned planlagt til udgivelse i 65-året for Aksel H. Hansens overtagelse af borgmesterposten.

Vilfred Friborg Hansen har efter sit farvel til lokalpolitik genoptaget skriveriet af lokalhistoriske værker. Han er manden bag bogen om Aksel H. Hansen.

Vilfred Friborg Hansen har efter sit farvel til lokalpolitik genoptaget skriveriet af lokalhistoriske værker. Han er manden bag bogen om Aksel H. Hansen.

Vilfreds værk

Historikeren Vilfred Friborg Hansen, der har en fortid som gymnasielærer på Grenaa Gymnasium og borgmester i først Rønde og siden Syddjurs Kommune, påtog sig opgaven med at grave i arkiverne og skrive en lokalhistorisk bog om en af Grenaas store personligheder i efterkrigstiden - med den socialdemokratiske partiforening i Grenaa som udgiver.

”Aksel H. Hansen og Grenaa 1946-1976” udkommer inden jul, og bogens udgivelse markeres med en reception 15. december på Grenaa Museum fra klokken 15 til 16.

Bogen koster 200 kroner, og da der er ikke planer om at sælge bogen i lokale boghandler, kan interesserede passende erhverve sig et eksemplar af bogen ved receptionen.

Aksel H. Hansen - Født 1910 i Grenaa som søn af en røgter. - Efter sin konfirmation medlem af Socialdemokratiets ungdomsafdeling (DSU) og den lokale afholdsforenings ungdomsafdeling. - Snart formand begge steder. - Senere udlært typograf. - Kommunekasserer i Grenaa 1941. - Medlem af Grenaa Byråd 1937 - 27 år gammel. - 1943-1974 formand for Socialdemokratiet i Grenaa. - 1946 - 1976 borgmester i Grenaa.

Publiceret 09 December 2011 23:16