Debat Norddjurs: Det kræver politisk mandsmod at rette Norddjurs økonomien op

Af
Paul-Werner Johnsen

Ellekrogen 5

Grenaa:

"Siden det kom frem, at der skulle hentes over 40 millioner kroner ekstra op ad kommunekassen for at klare udgifterne til blandt andet overførselsudgifter til nu, at der skal spares en lille halv milliard kroner over de næste fire år for at få budgettet til at hænge sammen, ja det er jo dybt chokerende, at vi er endt her. Der er mange, der har været ude med kommentarer til, hvad der er gået galt. Tidligere borgmester Torben Jensen siger, at det er ingens skyld, at vi er endt her. Det er underligt, at i politik er der aldrig nogen, der har skylden for noget som helst. Skats nedsmeltning, som sikkert kommer til at koste samfundet omkring 100 milliarder, ja det er der heller ikke nogen, der har skylden for. Alle forsætter i deres vellønnede job. Der er en ekspert i kommunal økonomi, der udtalte på lokalradioen, at det, der er sket her i Norddjurs, er meget udygtigt og helt uhørt, at det kunne ske. Der er ingen tvivl om at Borgmester Jan Petersen har et ansvar her sammen med sine embedsfolk. Derfor er Britt Bagers opsang til det, der er sket, helt på sin plads. Jan Petersen har pligt og ansvar til hele tiden at være på forkant med kommunens økonomi. Er der nogle embedsfolk, der har svigtet, ja så må der jo gøres det, der skal til. Og Jan Petersens ansvar skal der jo også tages stilling til.

Der er to ting, som man burde have handlet på. Og det er, at der gennem mange år har været skubbet et stort budgetunderskud foran, og det at Norddjurs har danmarksrekord i at uddele førtidspensioner, invalidepensioner og flexjobtilbud ud. Det er jo ikke kun 10 personer, som det her drejer sig om, det står ligesom klart for enhver. Så her burde man have handlet.

Jan Petersen siger selv, at det var en meget alvorlig mavepuster, og vi skal huske på, at vi er en kommune, der er under udvikling. En udvikling der går helt den gale vej, det må jo være åbenlyst for enhver. Vi er i den grad blevet kørt ud på et sidespor, og at det bliver en alvorlig kamp at komme væk fra det igen. Alle partier i kommunalbestyrelsen er enige om, at for at få vores indtægter til at stige skal der flytte nye virksomheder ind i kommunen og derved flere skatteborgere. Der er desværre langt fra lykkedes, og det er der flere grunde til. I mange år er der blevet lavet hårde besparelser på vores veje, som i den grad er nedslidte, den digitale infrastruktur er ikke blevet udbygget hurtig nok, langsom internet og mobildækning er der mange steder i Norddjurs. Hvis man vil have vækst, så skal de her ting være i orden. Og nu sidder der mange i kommunalbestyrelsen på nåle for at få lov til at trykke på skattestigningsknappen. Det lokker jo ikke mange til. Heldigvis er der rigtig mange af de virksomheder, der bor i Norddjurs, som klarer sig rigtig godt. Heldigvis for det.

Til efteråret, når det store slag omkring budgettet finder sted, ja så er det jo ikke umuligt, at der er flere i kommunalbestyrelsen, der kommer til at gå imod deres valgløfter, når at der skal findes så store besparelser. Hvis de ikke kan leve med det, så må de tage deres gode tøj og gå. På den måde kan der komme en større udskiftning i KB. Ved valget blev der desværre ikke skiftet særlig meget ud, og derfor bliver kursen den samme. En kommunalbestyrelse, der er handlingslammet, ubeslutsom og det går jo nok. Den ene spareøvelse og skattestigning efter den anden osv. De beslutninger, som skulle have været lavet for mange år siden, har man undladt at tage stilling til.

Og så er det, som Henrik Holmsted så rigtig skriver, pay back time for Grenå Havn A/S. Ejerne, altså borgerne her i Norddurs, har investeret massivt i havnen uden at få en krone tilbage. Efter de officielle tal tjener havnen penge, så et udbytte til kommunekassen vil være på sin plads. Men nu er tingene meget hemmelige nede på Grenå Havn A/S, så det kan være svært at gennemskue, om der er plads til at betale udbytte i en periode mens kommunekassen har det dårligt. Så det kommer nok ikke til at finde sted.

Kattegatcentret skal ifølge budgettet fremtidssikres med 20 millioner over 3 år. Fint, men mangler der ikke et årstal på, hvornår man regner med, at Kattegatcentret er rentabelt? Så et salg til et privat selskab kunne der også arbejdes på, så kommunen ikke har flere udgifter her."

Publiceret 18 July 2018 21:33

SENESTE TV