Kommunalvalg 2017
Byrådsmedlem Torben Therkelsen (V)
Byrådsmedlem Torben Therkelsen (V)
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

KV17 - debat Syddjurs: Værdighed i nye plejeboliger er ikke kun ’mursten’

Af Torben Therkelsen (V), medlem af Syddjurs Byråd - bor i Ebeltoft:

“Syddjurs Kommune skal de næste ca. 4 år investere mere end 200 mio. kroner i nye plejeboliger og plejehjem i Rønde, Kolind og Ryomgård.

Med en gennemsnitlig restlevetid på mellem 2 og 3 år på et plejehjem håber jeg, at der tænkes værdighed ind i dette nybyggeri. Selvom man måske er nået til en form for endestation, skal det enkelte individ kunne fastholde sin identitet og personlighed, så længe det er muligt.

Vi lever længere i dag end tidligere, og det er der mange forskellige årsager til – ikke mindst den udvikling der er sket indenfor lægevidenskaben, men alligevel frygter mere ca. 60 procent af befolkningen at blive udsat for en uværdig alderdom med hensyn til pleje, omsorg og behandling.

Pengene skal ikke alene bruges til ”mursten”, men forhåbentlig bliver der også midler til uddannelse og kurser, der sikrer, at personalet har forudsætninger for og ressourcer til, at værdighed kan blive en del af dagligdagen i samspillet med de ældre. Den måde personalet møder de ældre på, har i høj grad betydning for de ældres livskvalitet.

Regeringens ældremilliard alene gør det ikke. Vi skal også som kommune selv være villige og have mod til at prioritere dette område. I 2016 vedtog vi en værdighedspolitik for Syddjurs Kommune med hensyn til livskvalitet, selvbestemmelse, kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, mad og ernæring samt en værdig død. Tiden er nu kommet til, at denne politik tænkes ind i det nybyggeri, vi står foran.

Der er dog ingen tvivl om, at vi lever i en økonomisk presset tid på ældreområdet med den demografiske udvikling med flere ældre borgere. Men bedre livskvalitet på plejehjemmene behøver nødvendigvis ikke at være en bekostelig affære. Det handler i den forbindelse om at have fokus på de rigtige værdier og viljen til at gøre op med gamle vaner og tænke i nye løsninger.

Vi er vel alle lidt bange for fremtiden som gammel på et plejehjem, og personligt ser jeg da heller ikke frem til en tid på plejehjem, som også er en ”zoologisk have” for programmerede robotter, der farer rundt på gangene og fortæller, hvornår man skal gøre dit og dat.

Vi skylder absolut de ældre medborgere på plejehjemmene værdighed. Nu har vi chancen og muligheden – det arbejder Venstre for.”

Publiceret: 28. Februar 2017 08:33

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Norddjurs

ANNONCER
Se flere
Lokalvisen Folkebladet
Seneste
Lokalvisen Folkebladet
Mest læste
Lokalvisen Folkebladet
112