Kommunalvalg 2017
Erling Mikkelsen, tidligere byrådsmedlem i Rønde fra 1986 til 194, opstiller for Socialdemokratiet ved det kommende kommunalvag
Erling Mikkelsen, tidligere byrådsmedlem i Rønde fra 1986 til 194, opstiller for Socialdemokratiet ved det kommende kommunalvag
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

KV17 - debat Syddjurs: Udnytter Syddjurs sin position på landkortet i forhold til Aarhus?

Af Erling Mikkelsen, Rønde - opstiller for Socialdemokratiet i Syddjurs til KV17:

“Der er mange der skriver,  vi bor i er smørhul i Syddjurs Kommune. Det er jeg fuldstændig enig i, men som jeg ser det, er der rigtig mange smørhuller i Syddjurs Kommune med hver deres beliggenhed, særhed og vigtighed for kommunen, ikke et område eller by er ens, det er en kvalitet, som mange andre kunne ønske.

Når jeg læser kommuneplanerne, som er besluttet i de seneste byrådsperioder, om hvordan udviklingen skal ske, så går det jo ikke altid, som det er besluttet, og som hensigterne har været.  Det gør det heller ikke i de enkelte virksomheder og butikker, hvis de ikke hele tiden er på forkant med, hvad markedet og kunderne ønsker. Det stiller krav både til dem der bor og arbejder i vores kommune og til de lokale politikere der er valgt, at de er på forkant og altid er omstillingsparate.

Som mange ved, så bor jeg i Rønde og har gjort det siden 1980. Jeg har arbejdet med detailhandel hele livet og kender vigtigheden af at være omstillingsparat. I 2005 fik jeg tilbudt at blive chef for Danmarks største engroshandel i Glostrup, et marked med en omsætning på 1.1 milliard og 760 ansatte. Opgaven var at skabe et overskud, 3 gange større end det var, at få kvalificeret arbejdskraft og ikke mindst at få sygefraværet ned. 

Opgaven blev løst igennem hårdt arbejde via dialog og fokus på medarbejderne og opgaverne og ved et tæt samarbejde med de forskellige handelsskoler, der hørte under Cph West Uddannelsescenter. Det lykkedes i fællesskab at få ansat kvalificerede medarbejdere, få opkvalificeret de medarbejdere der var der i forvejen, så vi fik skabt et godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Vi fik i løbet af 2 år lavet et koncept for at få medarbejdere med anden etnisk baggrund ind på arbejdspladsen, og efter 2 år havde vi medarbejdere fra 36 forskellige lande. Succesen blevet kronet ved, at jeg i 2008 modtog Integrationsprisen af H.K.H. Kronprinsesse Mary. Hvad vil jeg sige med det?

Min intention er at sige, at hvis man vil være i stand til at flytte eller ændre noget, så kræver det hårdt arbejde, at man er nærværende og holder fokus på muligheder og ikke mindst, at man arbejder med målet for øje.

Jeg har nogle klare bud på kommunens fremtid:

Udviklingen skal vendes, der skal udarbejdes en tilflytningsplan, så vi bliver en attraktiv tilflytningskommune og samtidig undgår vi skolelukninger. Fødselstallet er faldet fra 574 i 1998 til 338 i 2017, et fald på 41 procent. – vi kan følge det næsten hver uge i Adresseavisen. Vi skal tilsikre en del af den udflytning, der kommer lige nu og i fremtiden, fordi det bliver for dyr at bo i Aarhus og mulighederne ligger nord for Aarhus pga. vejnet og kommende letbane. Vi kan se Løgten, Skødstrup, Lystrup & Lisbjerg hvad der sker der. Det er ikke det samme som at sige, at der ikke sker noget i Syddjurs Kommune, der sker en tilflytning, der skal laves en god markedsføring på netop dette område, vi ved alle hvor fortræffeligt det er et bor her. Derfor skal vi tilsikre en tilflytning til især den vestlige del af kommunen og udnytte letbanen og vejnettet.

En del af borgerservicen skal tilbage til Rønde og Kolind – det kunne for få midler lade sig gøre i Hornslet.

Ingen kommuneveje skal gøres til privatveje, et helt urimeligt overgreb på privat ejendomsret som skal stoppes.

Maden skal igen tilberedes på kommunens institutioner og ældrecentre, så den enkelte får den mad der ønskes, sidegevinsten er, at vi samtidig undgår madspild.

Som Røndeborger igennem 36 år har jeg med interesse også fulgt udviklingen i Rønde. Jeg havde selv fornøjelsen af at være med i byrådet fra 1986 - 1994 og var bl.a. med til at få etableret Byparken i Rønde. Jeg husker, at de enkelte byrådsmedlemmer som foregangsmænd for at beskytte miljøet og sikre ozonlaget nedsatte 20 egetræer hver, i alt blev der nedsat ca. 800 egetræer i Rønde Kommune, som for de flestes vedkommende stadig står.

Jeg nævner Byparken som et eksempel på, at det er tid til at modernisere og give Byparken et ”Face Lift”. Den skal bruges af mange flere og gerne alle grupper i vores bysamfund. Der skal nye legeredskaber til børnene, bål stederne, der er etableret, skal benyttes. Der kunne laves nogle store sejl, så der kunne være aktiviteter uanset vejr, madpakkehuse så skoleklasser, børnehaver, dagpleje kunne sidde i tørvejr og spise deres madpakker, mere aktivitet ved det opsatte fitnessmiljø, små broer ud i de små vandhuller. Ja, ideerne er mange, og jeg tror på, at vi vil få en helt anderledes, spændende og anvendelig bypark.

Tænk hvis også den længe ventede renovering af Rønde Hovedgade kunne komme i gang, og at Åben Vand projektet samtidig med kunne blive gennemført, så kunne det åbne vand som beskrevet fortsætte ned i byparken imellem Sognegården og Netto.

Velkomstcenter Nationalpark Mols Bjerg ved Kalø, det vil tage sig godt ud ved Kalø Slotsruin, et fantastisk vinderforslag som i den grad fortjener ros for dens udformning og disponeringen af det omkringliggende landskab, der giver vellykket samklang med Kalø Slotsruin, et besøgscenter der vil have åbent hele året.  Det falder i så fin tråd med Jagtens Hus lidt længere henne af vejen Molsvej 34 – som Danmarks Jægerforbund står for.

Som skrevet tidligere så er Rønde en by i Syddjurs og et af smørhullerne i kommunen. Vi har en unik tilstedeværelse af skoler, som tiltrækker fra nær og fjern, elevtallet bliver større på de enkelte skoler og lige nu udvider Viden Djurs, så de kan optage 2 ekstra klasser til sommer. Jeg forstår godt, at hele skolemiljøet har fået navnet Kalø Campus.

I kommuneplanen skriver Syddjurs Kommune ofte om noget stort og anderledes, som er kommunens fyrtårne, bl.a. Maltfabrikken nævnes her. Der er afsat 30 mio. kroner de kommende år. Fint initiativ. Det bliver spændende at se de færdige resultater. 

Som min første prioritet er, at få Blå vand/Svømmehal til Rønde

For mange borgere i kommunen og som tiltrækning på nye tilflyttere er svømmehal/Blå vand noget, der prioriteres højt og har betydning for valg af bosætningssted. Jeg ser, at tiden er nået til at få placeret en svømmehal/Blå vand, til babysvømning, børn, unge, voksne, ældre og patienter. Placeringen skal være i Rønde, begrundet i at placeringen vil være midt i kommunen, så infrastrukturen med bus er på plads, og det vil kunne understøtte tiltrækningskraften for de skoler, der har elever, der bor på skolerne. Det bør alvorligt undersøges, om mulighederne for at få svømmehal/Blå vand etableret. Mange vil sige, det kan ikke driftsmæssigt løbe rundt, at det er for dyrt, og så går der politik i det frem for fornuften – det kunne være et spørgsmål om at se muligheder og være en rigtig god investering for alle.” 

Publiceret: 30. Marts 2017 09:27

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Norddjurs

Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt