Kommunalvalg 2017
Claus Wistoft (V).Foto: Lars Norman Thomsen
Claus Wistoft (V).Foto: Lars Norman Thomsen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

KV17 - debat: Kattelemmen hedder Storebæltsforliget genåbnet

Af Claus Wistoft (V), borgmester i Syddjurs - borgmesterkandidat til KV17:

Fakta:

  • Læs forligsteksten til Storebæltsforliget her - https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=98383

“I en hver vanskelig situation er det vigtigt at afklare, hvad man gøre noget ved, og hvad man ikke kan gøre noget ved. Eller som en skotte engang sagde til mig: ”Do not try to push water up hill.”

I debatten om Molslinjens gradvise flytning af afgange fra Ebeltoft til Århus synes jeg, det er vigtigt, at slå Molslinjens mission fast, og som et A/S er det selvfølgelig at optimere sin indtjening til gavn for aktionærerne, og dermed synes jeg samtidig vi kan slå fast, at det hverken giver mening eller er rimeligt at skælde ud på Molslinjen.

Jeg hilser alle gode kræfter, der arbejder for flere afgange til Ebeltoft velkommen, og lige nu arbejder både en arbejdsgruppe og enkeltpersoner for dette, og vil lave en høring i Ebeltoft den 9. november, hvortil trafikordførere/lokalt valgte folketingsmedlemmer inviteres, og det er et super godt initiativ, hvis de altså konfronteres med de rigtige spørgsmål.

Gentagne svar fra både fhv. trafikminister Hans Christian Schmidt (V) og den nuværende minister Ole Birk Olesen (Liberal Alliance) slår fast, at Molslinjen, med Folketingets øjne, lever op til det Storebæltsforliget, der blev indgået i forbindelse med sækning af billetpriserne over Storebæltsbroen i 2005, beskriver. Nemlig at A/S Storebæltsforbindelsen skal understøtte sejlads på Tårs–Spodsbjerg, samt sejlads fra Sjælland over Kattegat til Jylland på en rute, såfremt disse ruter ikke kan eksistere på kommercielle vilkår.

Herefter sælger Molslinjen i slutningen af 2005 havnene i Odden og Ebeltoft til Storebæltsforbindelsen for 226,5 mio. kr, og dette beløb finansierer i en årrække Molslinjens underskud ved at besejle Kattegat frem til i dag, hvor faldende oliepriser og mere effektive færger har bragt Molslinjens resultater tilbage til sorte tal på bundlinjen.

Med baggrund i disse få fakta, er det derfor åbenlyst, at eneste vej til få flere afgange tilbage til Ebeltoft–Odden er enten yderligere en aktør på Kattegat, og/eller en genåbning af Storebæltsforliget fra 2005.

Lige nu, hvor regeringens i næste års finanslov foreslår billetpriserne sænket med 25 procent over Storebælt, er timingen for en høring super, idet den foreslåede sænkning er den perfekte løftestang til at kræve Storebæltsforliget genåbnet, da sænkninger af billetpriserne i 2018-20 vil true færgeruterne yderligere, og var den direkte årsag til, at forliget blev lavet i 2005, og lige nu gentager historien sig altså.

Derfor vil jeg foreslå alle gode kræfter, grupper enkeltpersoner mm, om at fokusere på det fælles mål at få Storebæltsforliget genåbnet, med baggrund i forslaget om billigere priser for at køre over Storebæltsbroen, så vi i fælleskab kan forholde forligsparterne at kræve mulighed for både flere aktører på Kattegat og flere afgange fra Ebeltoft til Odden.

Det hjælper jeg gerne med, men jeg deltager ikke i at skælde ud på Molslinjen.”

 

Publiceret: 08. September 2017 05:15

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Norddjurs

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt