Lokalhistorie:

Arkiv får rutineret historiker fra hjemegnen

Grenaa Egnsarkiv en ny leder, som i den grad har masser af erfaring og et stort kendskab til den lokale historie

Af
Af Alexandra Bach

Når den 46-årige Nina Bønløkke Adamsen 1. juni tiltræder som ny arkivleder på Grenaa Egnsarkiv, bliver det hverken geografisk eller arbejdsmæssigt langt fra hendes vante omgivelser. Nina Bønløkke Adamsen har nemlig, de sidste 10 år, arbejdet som inspektør ved Museum Østjylland, der ligger i samme bygning som arkivet. Det betyder derfor også, at arbejdet med egnens historie, ikke er en helt fremmed verden for den nye arkivleder.

“Jeg kender en stor del af kildematerialet, der ligger på arkivet, fordi jeg selv har brugt det, og så kender jeg også rigtig meget af egnens historie, sådan set på tværs af hele Norddjurs, i og med at jeg har arbejdet med Museum Østjyllands nye udstilling 'Fire veje til Norddjurs',” siger hun.

Eftersom at de lige er blevet færdige med de permanente udstillinger i Grenaa, tænkte Nina Bønløkke Adamsen, at det var et passende tidspunkt at prøve noget nyt.

"Jeg ville gerne prøve arkivverdenen, og det lå lige til højrebenet at søge stillingen, fordi jeg kan bruge min erfaring, den viden og det netværk, jeg har opbygget,” siger hun.

Speciale om Kommunalreformen i 1970

Og hvis historikeren selv skal sige det, har hun efterhånden fået et solidt kendskab til lokalhistorien.

“Jeg har i dag et temmelig godt kendskab til lokalhistorien. Jeg har lavet undersøgelser, skrevet artikler, arbejdet med udstillinger og også skrevet mit speciale om Kommunalreformen i 1970 og dannelsen af Grenaa Kommune. Så jeg har efterhånden beskæftiget mig med mange forskellige ting,” fortæller Nina Bønløkke Adamsen.

Hun er uddannet fra Aarhus Universitet, og specialet blev pudsigt nok skrevet på både den nuværende og den kommende arbejdsplads.

“Jeg kommer fra Ålsrode, men flyttede til Aarhus for at studere. I forbindelse med mit speciale flyttede jeg tilbage hertil, for at skrive det på Grenaas Egnsarkiv og Djurslands Museum, som det hed dengang. Så jeg har faktisk skrevet mit speciale her,” siger hun.

Det man i barndommen nemmer

Men passionen for historie startede ikke, da hun var studerende, for allerede som barn begyndte interessen.
“Jeg har haft en interesse for lokalhistorien i mange år, men selve interessen for historie begyndte, da jeg var barn.

Min morfar var amatørarkæolog, og havde mig sommetider med ude i udgravningen, hvor jeg kunne sidde med en tandbørste og børste ting fri. Så på den måde, har det altid været en del af mit liv,” siger hun.

Interessen har sidenhen ført Nina Bønløkke Adamsen videre til stillingen som museumsinspektør og nu arkivleder, og det er hun glad for. For historie, er ifølge hende ikke bare et arbejde.

“Det er hobby og arbejde, der forenes her,” understreger hun.

Derfor hersker der heller ingen tvivl om, hvor vigtig historie er for Nina Bønløkke Adamsen.

“Det er vigtigt for mig, fordi jeg synes, at det er svært at vide, hvor vi skal hen, hvis vi ikke ved, hvor vi kommer fra, så for mig, så binder det mig jo også til stedet,” siger Grenaa Egnsarkivs nye leder.

Publiceret 17 May 2017 11:04

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV