Solcellerne på taget af udhuset leverer el til driften af jordvarmen og elforbrug i stuehuset.
Solcellerne på taget af udhuset leverer el til driften af jordvarmen og elforbrug i stuehuset.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Energi: God økonomi i jordvarme og solceller

Hos Claus Rasmussen og hans familie i Kare spiller jordvarmen og solcellerne smukt sammen

Solcellerne producerer cirka 6500 kWh årligt. Skulle Claus Rasmussen købe dem af elselskabet, ville de koste cirka 2 kr pr. stk. Til gengæld ville han kun få cirka 60 øre pr. stk. hvis han solgte dem til elselskabet, og det er derfor smart selv at bruge den el, som solcellerne producerer.

Det er to år siden, at Claus Rasmussen og hans hustru besluttede at smide deres gamle kombi-fyr ud og erstatte det med jordvarme og solceller. De har fire børn, og i samme omgang udvidede de således deres hus med 100 kvadratmeter, så det i dag er på 280 kvadratmeter.

Det er et genialt kredsløb, hvor solcellerne ganske gratis producerer el, så jordvarmeanlægget er forholdsvis billigt i drift.

Tjent hjem på seks-otte år

“Det var en stor investering, men samtidig med at det er billigt i drift og er miljøvenligt, kører det også uden det store arbejde. Det eneste, det kræver, er et årligt lovpligtigt eftersyn”, smiler Claus Rasmussen og kigger ud ad vinduet, hvor solen stråler over Kare og rammer de flittige solceller, der er monteret på udhusets tag.

Efter de to år tegner der sig en temmelig god økonomi for familien Rasmussens investering.

På trods af udvidelsen af huset sparer de nemlig over 10.000 kroner om året på energiforbrug. Det vil sige, at når solcelleanlægget og jordvarmeanlægget er tilbagebetalt om seks-otte år, har familien en udgift på omkring 15.000 kroner om året til det totale forbrug af el og varme. Med deres gamle kombi-fyr, der udelukkende blev fodret med olie, var den årlige udgift på over 30.000 kroner alene til varme, og så var det endda kun det 'lille' hus på 170 kvadratmeter, der skulle varmes op.

Solcellerne kostede i alt cirka 100.000 at få installeret og jordvarmen cirka 150.000 kroner.

Claus Rasmussen ved jordvarmeanlæggets styringssystem.
Claus Rasmussen ved jordvarmeanlæggets styringssystem.

Uafhængig af olie

Claus Rasmussen kan godt lide tanken om, at han er uafhængig af varierende priser på olie og træpiller.

“Det er betagende at have solceller på taget og slanger i jorden. De siger ingenting, og der er ikke noget svineri hverken synsmæssigt, lydmæssigt eller med partikler i luften. Det er en behagelig tanke.”

Monteringen var også nem. Med gravearbejde og installation var begge anlæg på plads og i gang i løbet af en uges tid.

“Jeg kan varmt anbefale det. For os var det billigere fra dag ét, og det bliver endnu billigere, når investeringen er betalt ud.”

Publiceret: 17. Marts 2016 07:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Norddjurs

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!